.

Aktywne filtry

Jakie wino serwować do kurczaka, kaczki, indyka i gęsiny?

Popularna zasada zakłada, że do drobiu serwujemy wina białe i na tym nasze dylematy mogłyby się zakończyć. Jednak wszystko zależy od gatunku mięsa, sposobu przyrządzenia i zastosowanych dodatków. Dlatego w grę wchodzą nie tylko wina białe, których z resztą jest szeroka paleta, ale również różowe i czerwone. Ciąg dalszy poniżej...

Obecnie brak na stanie
Obecnie brak na stanie
-19,00 zł
(0)
170,00 zł 189,00 zł -19,00 zł
-75,00 zł
-48,00 zł
-24,00 zł Obecnie brak na stanie
Obecnie brak na stanie
-33,00 zł
(0)
296,00 zł 329,00 zł -33,00 zł
Obecnie brak na stanie
-31,00 zł
(0)
278,00 zł 309,00 zł -31,00 zł
-6,00 zł
(0)
84,00 zł 90,00 zł -6,00 zł
-12,00 zł
(0)
155,00 zł 167,00 zł -12,00 zł
Obecnie brak na stanie
Obecnie brak na stanie
-19,00 zł
(0)
170,00 zł 189,00 zł
-24,00 zł Obecnie brak na stanie
Obecnie brak na stanie
-33,00 zł
(0)
296,00 zł 329,00 zł
Obecnie brak na stanie
-31,00 zł
(0)
278,00 zł 309,00 zł
-6,00 zł
(0)
84,00 zł 90,00 zł
-12,00 zł
(0)
155,00 zł 167,00 zł

Jakie wino zaserwować z kurczakiem?

Kurczak sam w sobie nie zdominuje swym aromatem towarzyszącego mu wina, natomiast zastosowane dodatki już tak. Warto więc przy doborze wina sugerować się dominującym składnikiem w naszej potrawie.

Do kurczaka dobrze sprawdzają się biele. Jeśli danie jest delikatne to dobierzmy do niego lekkie, łagodne i świeże wino. Polecamy wina ze szczepu chardonnay, sauvignon blanc oraz wina musujące typu Crémant, a także różowe kupaże z Langwedocji.

Kurczak w sosie śmietanowym dobrze skomponuje się z beczką ze szczepu chardonnay, czy też Rieslingiem. Pikantny kurczak po azjatycku z winem aromatycznym i półwytrawnym, gdzie wyczuwalna słodycz zbalansuje pikantność, np. cabernet d’Anjou, gewurztraminer.

Kurczak smażony dobrze będzie współgrał z wyrazistym winem, np. riesling, pinot gris, a do kurczaka z grilla możemy nawet pokusić się o czerwone wino np. południowy kupaż Niveoles Rouge.

Jeśli jesteś fanem kuchni marokańskiej koniecznie wypróbuj towarzystwo wina Gladiateur Blanc z potrawą Tadżin z kurczakiem.

A jak już o kurczaku mowa, to nie wypada nam nie wspomnieć o klasyku z kuchni francuskiej Cuq au vin, czyli kurczaku, a dosłownie kogucie w winie. Danie jest przepyszne, mięso delikatne i aromatyczne, po prostu rozpływa się w ustach. To jednogarnkowe danie pochodzi z Burgundii, w którym najważniejszymi składnikami są kogut z Bresse (często zastępowany kurą lub kurczakiem) oraz dobry burgund np. Bourgogne Chitry ze szczepu pinot noir, choć świetną alternatywą będą wina ze szczepu gamay z regionu Beaujolais.

Wypróbuj danie Cuq au Vin - przepis :

cuq au vin przepis na kurczaka w winie, jakie wino do drobiu, Tovino sklep z francuskim winem

Składniki:

kurczak o wadze ok. 1,80 kg, podzielony na kawałki, butelka czerwonego wytrawnego wina, 2 marchewki, pokrojone w talarki, średnia cebula, pokrojona w piórka, 2 gałązki tymianku, 2 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu, 2 ząbki czosnku, 55 g masła, 2 łyżki oleju, 125 g boczku, pokrojonego w słupki, 125 g małych pieczarek, 10 dymek, całych, pietruszka do przybrania, beurre manié: 15 g miękkiego masła roztarte z 15 g pszennej mąki na jednolitą masę, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kawałki kurczaka włożyć do miski, posypać solą i pieprzem. Dodać cebulę, marchewki, liście laurowe, tymianek i ziarenka pieprzu a następnie zalać wszystko winem i przykryć miskę. Tak zamarynowane mięso pozostaw do w lodówce przez co najmniej dobę

Na drugi dzień kurczaka oraz warzywa odsącz i starannie osusz papierowym ręcznikiem. Marynatę przefiltruj i odstaw.

Na patelni roztop masło z dodatkiem łyżki oleju i dokładnie obsmaż kurczaka na złoty kolor, po czym przełóż do gęsiarki innego naczynia, a na pozostałym tłuszczu uduś do miękkości warzywa, od czasu do czasu mieszając.

Obsmażone warzywa umieść w gęsiarce, dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i wlej marynatę. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i przykryj naczynie pokrywą. Duś na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 50 minut. Następnie kawałki kurczaka oraz warzywa przełóż  do innego naczynia i odstaw w ciepłe miejsce. Z sosu usuń tłuszcz i gotuj dalej przez około 5 minut, aby nieco zredukować jego objętość. Następnie do gotującego się sosu dodaj małymi porcjami beurre manié, energicznie  mieszając. Gdy sos zyska gładką i lśniącą konsystencję, gotuj jeszcze przez 3 do 5 minut.

Przygotuj boczek, cebule dymki i pieczarki i zrumień  kolejno na patelni, na łyżce oleju oraz wykorzystując tłuszcz wytopiony z boczku. W ostatniej chwili dorzucić do gęsiarki wraz z odstawionymi wcześniej kawałkami kurczaka i warzywami. Dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp pietruszką. Gotowe, a najlepiej smakuje na następny dzień.

Co do niego zaserwować? Otóż najlepiej to samo wino, które dodaliśmy do gotowania. Bon appétit!

Jakie wino do kaczki?

Do kaczki dobrze jest podać wina wytrawne, czerwone. Może być to wino lekkie jak i dobrze zbudowane. Polecamy wina ze szczepu merlot (Bordeaux Cuvve Campardon czy Bordeaux Cuvee Superieur Prestige). Klasyczne i zarazem świetne połącznie stworzy pieczona kaczka w sosie z dodatkiem czerwonym owoców (np. wiśni, żurawiny) z pinot noir z Burgundii, a alternatywą będą wina ze szczepu gamay. Kaczka na słodko z jabłkami, czy pomarańczami może „polubić się” z białymi winami o wysokiej zawartości cukru resztkowego, np. rieslingiem z późnego zbioru.

Wypróbuj przepis : Smażona pierś z kaczki z winnym sosem i winogronami podana z kaszotto

czerwone wino do kaczki , Tovino sklep z francuskim winem

Jakie wino do gęsiny

Gęś i Beaujolais Nouveau to kolejny klasyk. Młode, czerwone, mocne owocowe wino z wysoką kwasowością doskonale podkreśli smak gęsiny. Wyrazisty smak gęsiny wymaga wyrazistego smaku wina, dlatego w tym wypadku dobrze też sprawdzą się białe wina aromatyczne, np. sauvignon blanc

Dobre wino do indyka

Dania z indyka mogą być serwowane z czerwonym, dobrze zbudowanym winem o wyrazistym aromacie, ale także lżejsze biele. Tu też wszystko zależy od sposobu przyrządzenia.

0