.
Filtruj
Pokaż 1-17 w 17 produktach.
Jakie wino podać do deserów?
Wybierając wino podawane w towarzystwie deseru, należy kierować się jedną, ważną zasadą : słodkość wina powinna być co najmniej na takim samym poziomie co słodkość deseru. Chodzi o to, aby w zestawieniu ze słodyczą deseru, wino nie wydało nam się zbyt kwaśne.
Umiejętność dobierania wina do deseru wbrew pozorom nie jest sztuką trudną do opanowania. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, którymi warto się zasugerować wybierając wino do deseru.
Ciąg dalszy poniżej...
Odpowiednie do deseru:
• Do deserów z czekoladą najlepiej zaserwować słodkie wino czerwone i wina wzmacniane. Tak samo w przypadku ciężkich i aromatycznych ciast jak piernik, ciasto korzenne, czy ciasta z ciemną czekoladą i bakaliami;
• Sałatki owocowe polubią się z winem półsłodkim o stonowanym smaku i aromacie, a nawet półwytrawnym;
• Do deserów z kremem, bitą śmietaną lub lodami dobrze podać słodkie wino białe lub różowe, czy półsłodkie wino musujące;
• Do ciast cytrynowych oraz tart z owocami odpowiednie będą wina z wyczuwalną z nutą cytrusów;
• Do ciast drożdżowych można pokusić się o wytrawne wina musujące.
Nie zapominaj o odpowiednim serwowaniu wina :
• Wino białe podajemy przed winem czerwonym;
• Wino wytrawne przed słodkim;
• Wino młode przed starszym;
• Wino lekkie przed ciężkim;
• Wino nalewamy do ok. ⅓ objętości kieliszka;
• Wino przed podaniem powinno być odpowiednio schłodzone. Ta sugestia dotyczy również win czerwonych, które zazwyczaj serwujemy w temp. 16-18oC , a „temperatura pokojowa” to z reguły 21oC .