.

Aktywne filtry

Wino białe wytrawne

Uzyskiwane w wyniku naturalnej fermentacji soku winogronowego z jasnych odmian winogron, choć białe wino można również uzyskać z ciemnych owoców. Jest to możliwe ponieważ miąższ winogron u większości odmian jest jasny, a barwnik odpowiedzialny za kolor wina znajduje się w skórkach. Wszystko więc zależy od długości kontaktu skórek z wyciśniętym sokiem. Takie wina nazywają się "Blanc de noir", czyli "Białe z czarnych". Ciąg dalszy poniżej...

Obecnie brak na stanie
-19,00 zł
(0)
170,00 zł 189,00 zł -19,00 zł
-75,00 zł
-33,00 zł
(0)
296,00 zł 329,00 zł -33,00 zł
-13,00 zł
(0)
243,00 zł 256,00 zł -13,00 zł
Obecnie brak na stanie
-19,00 zł
(0)
170,00 zł 189,00 zł
-33,00 zł
(0)
296,00 zł 329,00 zł
-13,00 zł
(0)
243,00 zł 256,00 zł

Dobre białe wino

Białe wina w porównaniu z czerwonym charakteryzują się niższą zawartością alkoholu. Mają też lżejszą budowę. Są świeże, pozbawione garbników odpowiedzialnych za cierpkość w ustach i bardziej żywe. Zazwyczaj serwujemy je schodzone do 12oC. Te wszystkie czynniki sprawiają, że chętniej po nie sięgamy, szczególnie w ciepłe, letnie dni. Białe wino doskonale sprawdza się jako aperitif.

Kolor białego wina waha się od bladożółtego, słomkowego, aż do wręcz brązowego. Im młodsze wino, tym wyraźniejsze, jaśniejsze w kolorze z zielonymi refleksami. Kiedy dojrzewa, jego kolorystyka ewoluuje w kierunku bardziej złocistych, bursztynowych tonów.

Największym powodzeniem cieszą się wina z takich odmian winorośli jak riesling, chardonnay czy sauvignon blanc. To z nich powstaje ponad 90% jakościowych białych win. Jednak na uwagę bez wątpienia zasługują także inne szczepy, jak choćby pinot gris , gewürztraminer, muscat blanc czy chenin blanc. Lista jest długa, a odkrywanie kolejnych odmian to bardzo ciekawa podróż.

Białe wytrawne wino Chardonnay

Jak smakuje białe wino?

Białe wina to szeroka paleta aromatów. Wyczujemy w nich owoce, kwiaty, zioła czy miód. Wina słodsze mogą rozwijać aromaty owoców kandyzowanych, wanilii, tytoniu. Bardziej wytrawne wina są delikatniejsze, czasem z nutami mineralnymi i nutą kwasowości.

W zależności od zawartości cukru resztkowego dzielą się na :

słodkie (powyżej 45g/l), półsłodkie (do 45g/l) które powstają z dojrzałych winogron z późnego zbioru. Wina te będą świetnym uzupełnieniem naszego deseru, ale też bardzo dobrze skomponują się z foie gras. Coteaux du layon to klasyka wśród słodkich francuskich bieli.
Dalej półwytrawne (4-12g/l) z owocowymi aromatami, miękkie na podniebieniu np. alzacki Gewurztraminer, a na końcu solidne wytrawne białe wina (< 4g/l) często dojrzewające w dębowych beczkach o intensywnym profilu smakowo-zapachowym.

Aby odsłonić całą paletę smaków i aromatów jakie kryje w sobie wino, należy zadbać o odpowiednią temperaturę podania. W tej kwestii dużo zależy od typu wina. Wytrawne i półwytrawne zaleca się serwować po schłodzeniu do ok. 10oC. Z kolei wina słodsze w niższych temperaturach ok. 8-10oC.

Należy również zwrócić uwagę na kieliszki, w jakich podajemy wino. Co do zasady delikatne, młode trunki serwuje się w lampkach przypominających swoich wyglądem tulipana. Natomiast wina dojrzałe podaje się w kieliszkach szerszych, z wydłużoną czaszą.

Białe wino w specjalnych kieliszkach degustacja

Krótka charakterystyka najważniejszych szczepów:

Muscat blanc: to cała "rodzina" szczepów (jest ich co najmniej 150 spokrewnionych odmian). Cechą charakterystyczną winogron z tej odmiany jest owocowy aromat (grejpfrut, piżmo). Występuje głównie we Francji, Włoszech, Australii. Włoski Moscato Bianco jest podstawą asti i innych lekko musujących win. Na południu Francji i na Korsyce powstają z niego słodkie wina, a australijskie wersje to słodkie i mocne wina z odmiany brown muscat. 

Riesling: w zależności od terroir (gleby wapienne, gliniaste, granitowe ) może dawać różne wina i wspaniale starzec się przez wiele lat. Riesling jest winem aromatycznym, delikatnym i wyrazistym. Główne aromaty to cytryna, cynamon, miód, kwiat lipy, z czasem nabiera charakterystycznych nut naftowych. Występuje głównie we francuskiej Alzacji i Niemczech, gdzie uważana jest za najszlachetniejszą odmianę winogron, ale spotkamy ją także w Hiszpanii, Kanadzie i Ameryce. Może też być stosowany do produkcji win musujących, takich jak słynny Crémant d'Alsace. 

Gewurztraminer: jest to odmiana winogron, która wyróżnia się silną aromatycznością. Wyróżnić można aromaty owoców egzotycznych , zwłaszcza liczi, gałki muszkatołowej i róży. Występuje również w Austrii, Niemczech, Kanadzie. Słowo : „gewurz” po niemiecku oznacza „przyprawę” co dobrze charakteryzuje wina właśnie z tej odmiany. Jest to jedno z najbardziej niezwykłych i aromatycznych win na świecie.

Chardonnay: jest to najbardziej znana biała odmiana winorośli wykorzystywana do produkcji białego wina. Posiada kilka aromatów: brzoskwini, masła, cytrusów, liczi, gruszki. Występuje we Francji, Włoszech, Afryce Południowej, Kanadzie, Australii i wielu innych krajach. Nie jest zbyt mocno aromatyczna i znakomicie zachowuje się w beczce. Wina z Chardonnay mogą być pełne życia i musujące, bogate i maślane, odświeżające i bez beczki, a także słodkie. Na całym świecie wzorcem są białe wina z Burgundii (Chablis) i Doliny Loary. Montrachet, apelacja Côtes d'Or, to Chardonnay uważane za najlepsze wytrawne białe wino na świecie. 

Sauvignon blanc: jest to odmiana winorośli uprawiana na całym świecie, ale flagowy szczep Nowej Zelandii, choć ojczyzną jest Dolina Loary we Francji. W Bordeaux jest z kolei kupażowany z semillon tworząc wina wytrawne, jak i słodkie. Daje bardzo aromatyczne i orzeźwiające wina, najlepsze do picia za młodu. Prezentuje aromaty ziół, zielonych owoców, trawy, mięty i jabłka. 

Muscadelle: tradycyjna odmiana Bordeaux, ta odmiana winogron jest bardzo wrażliwa, daje bardzo dobre słodkie „syropowe” białe wina, ale jest bardzo delikatna i podatna na choroby.

Pinot Gris: podobnie jak jego kuzyni pinot blanc i pinot noir, to odmiana winorośli, która zadomowiła się na Dalekim Wschodzie. Bardzo doceniana w produkcji win alzackich ze względu na krągłość w ustach i mocną strukturę. Francuski pinot gris daje złociste, pełne ciała i wyraziste, ale też i łagodne. Wyczujemy aromaty jabłek, morelli, cytrusów z delikatnymi korzennymi i kwiatowymi nutami. Włoskie pinot grigio cechuje je mniejsza złożoność, z kolei niemieckie wina z tego szczepu są treściwe z wyraźną kwasowością.

Chenin blanc: bardzo wszechstronny. Z tej odmiany powstają bardzo dobre wytrawne, ale i słodkie wina (zależnie od apelacji) z Doliny Loary. Jest także używany do niektórych win musujących (Crémant de Loire, Crémant de Limoux). Prezentuje aromaty miodowe, wilgotnej słomy i jabłka. 


Popularne regiony białych win


Cieszące się największą popularnością białe wina pochodzą przede wszystkim z regionów należących do chłodniejszej strefy klimatycznej. Chłodny klimat i krótki okres wegetacyjny sprzyja rozwojowi białych winogron. Co prawda najwięcej winnic można znaleźć we Włoszech, ale za najlepsze trunki w Europie uznaje się te pochodzące z Francji oraz Niemiec. Ale nie możemy pominąć Węgier słynących m.in. z trunku Tokaj – pochodzącego z regionu o tej samej nazwie. Białe wina produkowane są też w innych częściach tego kraju, takich jak Eger oraz Nagy Somló. Na popularności zyskują słoweńskie propozycje stworzone z odmiany Rebula, uprawianej m.in. w regionie Primorska.

Znakomitymi trunkami mogą pochwalić się także: Izrael, kraje Afryki Południowej, Australia, Tasmania czy Nowa Zelandia.

My jednak skupiamy się na Francji i jej najważniejszych regionach produkujących białe wina: 

W winiarskim świecie białe francuskie wina odgrywają ważną rolę. Słyną z doskonałej jakości, która jest owocem długotrwałej tradycji i staranności w procesie ich wytwarzania. Francja podzielona jest na wiele regionów winiarskich, z których każdy ma swoje unikalne cechy i szczepy winorośli. 

Zaczniemy od najbardziej znanej Szampanii, gdzie powstają wyśmienite białe wina musujące- szampany. Mianem „Szampan” mogą być nazywane wina z bąbelkami powstające tylko w tym regionie. Cechują się wyższą kwasowością w porównaniu z innymi winami musującymi, co nadaje im charakterystyczny smak i pozwala na długie przechowywanie. Ten znakomity towarzysz wszelkich uroczystości powstaje metodą szampańską z trzech szczepów winogron : chardonnay, pinotmeunier i pinot noir. Metoda ta polega na wtórnej fermentacji, gdzie ta druga zachodzi w butelkach, które leżakują na specjalnych stojakach. W większości są to wina nierocznikowe (mieszanka dwóch lub więcej roczników), które są kupażowane. Alternatywą Szampana jest wino musujące Crémant produkowane tą samą metodą co Szampan, jednak powstaje poza Szampanią, głównie w Alzacji i Dolinie Loary.

Białe wina są specjalnością Doliny Loary i Alzacji. Regiony te leżą w północnej Francji, gdzie panuje chłodniejszy klimat.  W Alzacji głównie uprawiane białe odmiany to riesling, gewurztraminer, pinot gris oraz pinot blanc, a 90% win pochodzących z tego regionu jest całkowicie wytrawna. Są to wina raczej do krótkiego spożycia, czyli od roku do pięciu lat od daty zabutelkowania. Ale i tu można znaleźć okazy, które mogą się starzeć przez 10 lat i dłużej.

Dolina Loary w ponad 50% produkuje białe wina i znakomita większość to też wina wytrawne. W odróżnieniu od win alzackich (gdzie wina są etykietowane wg szczepu i producenta) tu opisuje się je pod kątem stylu i rocznika np. Pouilly-Fume (wino wytrawne, skoncentrowane, pełne, wyrabiane w 100% ze szczepu sauvignon blanc), Vouvray ( potrafi być zmienny niczym kameleon i dawać wina wytrawne, półsłodkie czy słodkie, powstaje w odmiany chenin blanc 100%) , muscadet (lekkie, wytawne wino w 100% z odmiany melon de bourgogne).

Bordeaux to nie tylko czerwone wina. Winiarze z Bordeaux przywiązują dużą wagę do odpowiedniego zintegrowania owocowych aromatów białych winogron i beczki, by utrzymać świeżość i jędrność wina. W efekcie dwa z pięciu głównych okręgów winiarskich tego regionu (Graves i Sauternes) słyną ze znakomitych białych win. Co ciekawe są produkowane z tych samych odmian czyli sauvignon blanc i semillon, dając zupełnie inne style. Wina Sauternes są zawsze słodkie, a wina Graves wytrawne.

Burgundia słynie z białych win z odmiany chardonnay, dając wina o pełnym smaku i bogatych aromatach. To właśnie stąd pochodzą najdroższe francuskie białe butelki. Tu też znajduje się słynny okręg Chablis, gdzie powstają cenione białe burgundy wyłącznie ze wspomnianej odmiany chardonnay, a także Cote de Beaune - jedna z lokalizacji w regionie Cote d’Or (najważniejsze apelacje Meursault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet) dająca znakomite wytrwane białe wina.

Dopasowanie białego wina do jedzenia

Białe wina doskonale pasują do owoców morza, ryb, białego mięsa czy sałatek. Stanowią też dobry składnik podczas gotowania, który nadaje potrawie charakteru. Co do zasady dania lekkie dobrze komponują się z lekkim winem o wyższej kwasowości, natomiast te z większą zawartością tłuszczu, kremowe i w sosie z winem o poważnej strukturze, dojrzewającym w beczce.

Białe wino tak naprawdę pasuje do wielu potraw, wystarczy wybrać swoje ulubione połączenie: szparagi czy karczochy w towarzystwie dobrego majonezu domowej roboty i kieliszka muscadet; riesling z sushi, pstrągiem w sosie;
Gewurztraminer z wędzonym łososiem, kuchnią tajską, chińską, foie gras; Pinot Blanc z pasztetem i wędlinami, a nawet hamburgerem; Chablis czy Aligote Bourgogne i skorupiaki, małże i ryby; wina słodkie z Jury czy z Alzacji połączone się z foie gras, serami kozimi, serami z pleśnią ( zwłaszcza z tego samego regionu) to prawdziwa uczta dla podniebienia; słodki Sauternes sam w sobie to świetny deser, ale można pokusić się o podanie z dowolną potrawą – co z tego wyniknie ocenicie sami.


Białe półwytrawne wino ekologiczne

Regiony winiarskie Francji oferują szeroki wybór białych win, które zaspokoją gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy. Warto więc sięgnąć po białe francuskie wina i odkryć ich niepowtarzalny smak oraz historię, która się za nimi kryje.

Zobacz także

Wina z Bordeaux

Wina z Burgundii


0