| Styl : | białe wytrawne musujące |
| Szczep : | pinot noir |
| Apelacja : | AOC Champagne |
| Winifikacja : | metoda tradycyjna, min. 36 miesięcy na osadzie |
| Temperatura serwowania : | 7-9⁰C |
| Zawartość alkoholu: | 12% |
| Pojemność: | 750 ml |

Doskonały szampan „blanc de noirs“ z niewielkiej winnicy Maison Guilleminot, jest wyprodukowany w 100% z odmiany pinot noir i spędził na osadzie minimum 36 miesięcy. Producent wykorzystuje rzemieślnicze podejście, by zapewnić winom najwyższy poziom jakości, spójności i charakteru. Teren winnicy, doskonale wyeksponowany na falistych zboczach, sprzyja ekspresji pinot noir, a wapienna gleba nadaje szampanom charakterystycznej mineralności.
CHAMPAGNE TRADITION BRUT ma delikatną barwę ze złotymi refleksami o niskim nasyceniu
NOS : o średniej intensywności aromatów, a wśród nich dominują nuty żółtych owoców, takich jak mirabelki, jabłka czy też gruszki. Dopiero po dłuższej chwili kontaktu z powietrzem pojawiają się aromaty drugorzędowe wynikające z metody produkcji, czyli drugiej fermentacji w butelce. Mamy więc subtelne nuty śmietanki, skórki chlebowej i słodkiej chałki
USTA : podążają za nosem i ponownie otwiera się przed nami gama aromatycznych jabłek, gruszek i mirabelek. Wysoka kwasowość, średnia struktura, stosunkowo długi, świeży i owocowy finisz oraz kremowa pienistość sprawiają, że wino jest dobrze zbalansowane i niezwykle przyjemne
POTRAWY : świetnie sprawdzi się jako aperitif, ale także doskonale będzie pasowało do ostryg lub grillowanych owoców morza

Historia właścicieli winnicy Maison Guilleminot skupia się wokół postaci anioła, który zdobi etykiety wszystkich szampanów. Rzeźbę anioła wykonał ich pradziad, z wykształcenia kamieniarz. Umieszczona nad drzwiami rodzinnego domu, miała chronić domowników i winnicę, z czasem stała się symbolem i logo Maison Guilleminot.
Uprawę winorośli w tej rodzinie zapoczątkowały dwie pełne energii, pasji i talentu kobiety. Pierwszą z nich była Marie, która w roku 1897 po raz pierwszy odsadziła dzaiłki winoroślą. Drugą zaś jej córka Suzanne, która podobnie jak matka całe życie poświeciła pracy w winnicy i produkcji pinot noir, wspierana przez męża Henry’ego Guilleminot.
Przedstawicielami trzeciego pokolenia winiarzy jest Colette i Michel, którzy podnieśli jakość produkcji. To właściwie oni zdecydowali, by skupić się wyłącznie na odmianie pinot noir, najlepiej odnajdującej się w tamtejszym terroir.
Patrice, Carine i Corinne, to przedstawiciele czwartego pokolenia Maison Guilleminot. Są strażnikami tradycji, jednak otwarci na nowe pomysły i nowoczesne metody produkcji. Rozszerzyli asortyment szampanów, oferując nowe roczniki i powiększając winnice o nowe parcele, zachowując jednocześnie renomę winnicy poprzez utrzymanie wysokiej jakości i autentyczności.
Piąte pokolenie, to dzieci obecnych właścicieli, dorastające w ekscytującym świecie szampana. Wprowadzone bardzo wcześnie w tajniki uprawy winorośli i produkcji wina, kontynuują dziedzictwo poprzednich pokoleń.
Winnica Champagne Guilleminot, położona jest w malowniczym regionie na południu Szampanii, dokładnie w Côte des Bar, gdzie występuje gleba wapienna i gliniasta. Są w posiadaniu 32 działek o powierzchni 12 hektarów w trzech gminach : Channes, Bragelogne i prestiżowej Riceys. Najstarsza z nich została obsadzona winoroślą w 1967 roku. Teren winnicy, doskonale wyeksponowany na falistych zboczach, sprzyja ekspresji pinot noir. Winorośl uprawiają z szacunkiem dla środowiska i różnorodności biologicznej oraz jakości gleb. Posiadają certyfikat HVE.
Proces winifikacji obejmuje ręczne zbieranie winogron, klarowanie moszczu i fermentację alkoholową w kadziach. Winiarze nie stosują konwersji malolaktycznej, co pomaga zachować świeżość i owocowość wina. Dzięki różnorodności geograficznej działek i różnicom w wieku winorośli są w stanie stworzyć gamę ciekawych win. Wiosną następuje butelkowanie wina, a fermentacja odbywa się w stałej temperaturze, powodując pojawienie się drobnych bąbelków w winie bazowym. Po powolnym 3-telnim dojrzewaniu z wina usuwany jest osad.
Maison Guilleminot jest małą winnicą co pozwala na indywidualne podejście do produkcji wina. Właściciele pracują przy każdym etapie, od zbioru po etykietowanie. Wina są starannie wytwarzane w ograniczonych ilościach, aby zapewnić najwyższą jakość.
Champagne Maison Guilleminot oferuje gamę, która będzie idealnym towarzystwem od aperitif, aż po deser.
Arkusz danych
Brak ocen użytkowników.