.
Filtruj
Pokaż 1-24 w 24 produktach.
Jak dobierać wino do Fast Foodów ?
Czy wino i fast food mogą iść ze sobą w parze? Oczywiście! Nie trzeba rezygnować z przyjemności degustacji wina tylko dlatego, że sięgnęliśmy po szybki posiłek z ulubionego fast foodu. W rzeczywistości, odpowiednio dobrane wino może urozmaicić doświadczenie smakowe i sprawić, że nawet najprostsze danie stanie się wyjątkowe. Przedstawiamy kilka wskazówek, jak łączyć wino z fast foodem w udany sposób. Ciąg dalszy poniżej...
Burger i czerwone wino - idealny wybór
Burger to klasyka fast foodu, a czerwone wino to doskonałe towarzystwo. Soczysta wołowina i wyraziste sosy znakomicie korespondują się z bogatymi smakami czerwonych win. Oto kilka przykładów:
Syrah/shiraz lub jego kupaże z odmianami grenache lub mourvedre - te wina charakteryzują się intensywnym smakiem czarnych owoców i pieprzne nutami, co świetnie pasuje do burgerów z pikantnym sosem i piklami.
Cabernet sauvignon - dzięki wyrazistym taninom, wysokiej kwasowości, zwykle solidnej budowie i nutom czerwonych owoców świetnie uzupełni smak tradycyjnych wołowych burgerów, z idealnie różowym mięsem w środku oraz apetycznie ciągnącym się serem.
Nasz wybór:
1. PASSIONS 2016 - DOMAINE DU VISTRE
2. GLADIATEUR ROUGE 2021 - DOMAINE DU VISTRE
3. VIGNE LOURAC "LE RUBIS" 2021 - VIGNOBLES GAYREL
Frytki i wino musujące
Frytki, ze swoją chrupiącą skórką i aksamitnym wnętrzem oraz słonym smakiem, stanowią idealne połączenie z winami musującymi. Wina te dodadzą odrobiny elegancji i orzeźwienia do tego prostego fast-foodu, który z kolei wydobędzie z nich wspaniałą owocowość.
Szampan lub Crémant. Chociaż szampan jest zazwyczaj kojarzony z wyjątkowymi okazjami, jest doskonałym wyborem do frytek (a także do popcornu). Delikatne bąbelki, wysoka kwasowość i kremowa struktura znakomicie zrównoważą smak tłuszczu. W tym przypadku doskonale także będą pasowały lekkie wina musujące, również różowe produkowane metodą Charmata.
Nasz wybór:
1. CRÉMANT D'ALSACE BRUT - DOMAINE BERNHARD & REIBEL
2. CRÉMANT DE LOIRE BRUT ROSÉ - DOMAINE DE LA GIRAUDIÈRE
Kebab - czy da się wybrać wino do kebaba?
Popularny „kebsik“ to danie zwykle kojarzące się z nocnymi powrotami do domu, niekoniecznie po degustacji wina. Tutaj mamy całą gamę rozmaitych „mięs“ (nie bez powodu piszemy do słowo w cudzysłowie) i na tym nie będziemy się w ogóle koncentrować. My skupimy się na doborze wina do najprawdziwszego kebaba, którego mięsnym dodatkiem jest baranina lub znacznie delikatniejsza w smaku jagnięcina. Ze względu na zawartość tłuszczu baranina doskonale będzie komponowała się z winami pochodzącymi z Bordeaux. Do lżejszej z kolei jagnięciny serdecznie polecamy wina ze szczepu gamay, o wyraźnych nutach czerwonych owoców, pochodzące z Beaujolais.
Nasz wybór:
BORDEAUX SUPERIEUR CUVEE PRESTIGE 2016 - CHÂTEAU BOURDIEU DE L’ HERMITAGE
Zapiekanka - klasyka polskiego fastfoodu
Zapiekanka, czyli kawał pszennej bagietki zapiekanej z rozmaitymi dodatkami, wśród których najczęściej pojawiającymi się są szynka, pieczarki i oczywiście góra żółtego sera. Jakie wino najlepiej pasuje do takiego smakołyka? Doskonale sprawdzą się beczkowane wina białe, na przykład ze szczepu chardonnay. Do zapiekanek z szynką również świetnie będą pasowały apelacyjne Beaujolais, np. Brouilly.
Nasz wybór:
1. CUVEE 12M BEAUJOLAIS VILLAGES BLANC 2018 - DOMAINE DE LA PAILLARDIÈRE
2. BROUILLY ROUGE 2018 - DOMAINE DE LA PAILLARDIÈRE
Wino do pizzy - jak wybrać wino do pizzy
Pizza i wino to klasyczna para. W zależności od dodatków mamy tutaj szerokie pole do popisu, jak chodzi o dobór wina.
Wino do margherity
Margherita to podstawowy rodzaj pizzy, w którym zdecydowanie dominuje smak pomidorów, a pomidory to warzywa (a właściwie owoce, ale już nie bądźmy drobiazgowi) o wysokim poziomie kwasowości. W tym przypadku znakomicie sprawdzą się wina białe, o wysokiej kasowości, z wyraźnymi aromatami cytrusowymi i zaznaczoną mineralnością, jak np. sauvignon blanc czy chardonnay z chłodnego klimatu (np. Chablis).
Amatorzy win czerwonych powinni zastanowić się tym przypadku nad krągłym merlotem czy owocowym pinot noir.
Nasz wybór:
1. CHABLIS 2022- DOMAINE CHRISTINE, ELODIE & PATRICK CHALMEAU
2. BOURGOGNE CHITRY 2021 - DOMAINE CHRISTINE, ELODIE & PATRICK CHALMEAU
3. TERRES RARES SAUVIGNON 2022 - VIGNOBLES GAYREL
Wino do pizzy mięsnej/pikantnej
Do pizzy z ostrymi dodatkami, takimi jak pikantne wędliny czy mięsa dobrze sprawdzi się subtelne, choć niestety niezbyt jeszcze u nas popularne gamay. Do pizzy mięsnej, ale o „normalnym” poziomie ostrości świetnie będą pasowały nieco starsze, dobrze ułożone wina z Bordeaux. W przypadku placków z dodatkami drobiowymi sprawdzi się wspomniany również wyżej pinot noir, z win białych polecamy natomiast np. rieslinga.
Nasz wybór:
1. RIESLING COUP DE FOUDRE 2020 - DOMAINE BERNHARD & REIBEL
2. BORDEAUX SUPERIEUR 2015 - CHÂTEAU BOURDIEU DE L’ HERMITAGE
Wino do pizzy serowej - quattro fromaggi
Wysoka zawartość tłuszczu w daniu sprawia, że wina o bardzo wysokiej kwasowości łagodnieją. Co więcej sprawia ona, że czujemy więcej smaku. Dlatego w tym przypadku warto sięgnąć na przykład po aromatyczne rieslingi, alzackie cremanty czy też cięższe Bordeaux.
Nasz wybór:
1. BORDEAUX SUPERIEUR CUVEE PRESTIGE 2016 - CHÂTEAU BOURDIEU DE L’ HERMITAGE
2. CRÉMANT DE LOIRE BRUT ROSÉ - DOMAINE DE LA GIRAUDIÈRE
Wino do sushi - czy tylko sake?
W naszym kraju sushi nadal uchodzi za rodzaj dań luksusowych, a tymczasem w Japonii to klasyka fast foodu.
O doborze win do sushi pisaliśmy TUTAJ. Serdecznie zapraszamy do lektury.
Podsumowanie
Dobieranie wina do fast foodów może być zabawnym i smacznym doświadczeniem. Niezależnie od tego, czy zamawiacie burgera, pizzę, frytki czy sushi, istnieje wino, które podkreśli smak dania i uczyni posiłek bardziej wyrafinowanym. Należy pamiętać, że najważniejsze są Wasze osobiste preferencje, więc eksperymentujcie i szukajcie tych połączeń, które najbardziej Wam pasują. Wino i fast food to para, która może dostarczyć wyjątkowo przyjemnych i zaskakujących doznań kulinarnych!