| Styl: | czerwone wytrawne |
| Szczep: | merlot |
| Apelacja: | AOC Bordeaux Supérieur |
| Winifikacja: | tradycyjna |
| Temperatura serwowania: | 16-18⁰C |
| Zawartość alkoholu: | 14% |
| Pojemność: | 750 ml |
Ten bardzo dobry Merlot powstał z ponad 30-letnich winorośli. Wyprodukowany w sposób tradycyjny i butelkowany w starej , niewielkiej winnicy Chateau Bourdiieu l'Hermitage. Charakter ziemi składającej się ze zboczy gliniasto-wapiennych w północnej części Libourne pozwala na uprawę bardzo dobrej jakości winogron. Wino jest klasyczne, pełne, charakteryzujące się wszystkim co najlepsze w merlocie z regionu Bordeaux.
Bordeaux Supérieur ma intensywny, ciemnoczerwony kolor z lekką purpurową obwódką
NOS : intensywny z nutą dojrzałych leśnych owoców, porzeczki, podwędzanej śliwki, lekkie nuty anyżu i ziół
USTA : na podniebieniu eksplozja smaków, nuty drobnych owoców, aromaty dżemowe, łagodne taniny
POTRAWY : czerwone mięsa (tatar, zapiekanki z mięsem, gulasze), dziczyzna i dzikie ptactwo, wędliny, dojrzałe sery
*Bordeaux Supérieur AOC jest regionalnym AOC, podobnie jak Bordeaux AOC. Wina z tej apelacji mogą również pochodzić z całego regionu winiarskiego Bordeaux, jednak aby zakwalifikować się do AOC Bordeaux Supérieur muszą spełniać jeszcze bardziej rygorystyczne kryteria jakości niż w przypadku win AOC Bordeaux. W szczególności muszą być wytwarzane ze starszych winorośli, mieć niższą dopuszczalną wydajność i leżakować przez co najmniej dziewięć miesięcy zanim wejdą do sprzedaży.

"Moja winnica zajmuje teren 20 hektarów. Jest to gospodarstwo rodzinne. W rękach naszej rodziny od roku 1882. W roku 1989 przejąłem farmę z rąk swojego ojca i rozwinąłem marketing dla osób indywidualnych (pokazy, targi i jarmarki). W 1996 roku podjąłem decyzję o zorientowaniu tego 20-hektarowego gospodarstwa na logikę rozsądnej walki ze szkodnikami, aby oferować wysokiej jakości wina. W mojej winnicy wytwarzam w sposób tradycyjny wino białe, różowe oraz czerwone. Zajmujemy się produkcją wina od uprawy winorośli, poprzez proces produkcji, leżakowania w dębowych beczkach, po butelkowanie. Wino zachowuje swoisty charakter regionu Bordeaux , w którym jest wytarzane.
Wino to ziemia. Charakter ziemi składającej się głównie ze zboczy gliniasto-wapiennych w północnej części miasta Libourne pozwala na uprawę bardzo dobrej jakości winorośli ze szczepów - merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc. A dzięki wysokiej jakości winorośli oraz tradycyjnemu sposobowi wytwarzania, wina zarówno czerwone, białe czy różowe są pełne smaku i charakteru. Mając duże doświadczenie, wiemy jak prawidłowo dbać o winorośle. Stosujemy cięcie <podwójne Guyota>. Oznacza to pęd z czterema pękami po każdej stornie winorośli. Stosujemy również naturalną pokrywę trawiastą, co pozwala na utrzymanie odpowiednio wysokiego poziomu mikroorganizmów w ziemi. Ma to wpływ na uzyskanie naturalnej, wysokiej jakości winorośli, a co za tym idzie wina! Zbiory winogron następują w drugiej połowie września. Dysponujemy maszyną do zbierania winogron, co umożliwia nam dopasowanie czasu zbiorów do optymalnej jakości winorośli.
Ukoronowaniem ciężkiej pracy są nagrody. Nasze różowe wino z roku 2015 zostało uhonorowane złotym medalem Izby Rolnictwa w Bordeaux. Czerwone Bordeaux Cuvee Campardon zdobyło brązowy medal na konkursie Bordeaux Vins d'Aquitaine w 2016 r.
Sprzedajemy wino na całą Francję oraz do Polski, przez naszego partnera handlowego firmy TOVINO z Krakowa ." Jean Marc Savy
Arkusz danych
Szczegółowe odniesienia
Brak ocen użytkowników.