.

Aktywne filtry

Wina z Burgundii

Największe miasto w Burgundii słynie nie tyle z win, co musztardy o tej samej nazwie, mowa tu oczywiście o Dijon. Ale to właśnie w Dijon rozpoczyna się Droga Wielkich Winnic (La Route des Grands Crus). Biegnąca wśród najbardziej reprezentatywnych pól winorośli Burgundii stanowi nie lada atrakcje dla fanów enoturystyki. Ciąg dalszy poniżej...

                                                                                                   

(1)
Rodzaj : wytrawne
Kolor wina : Białe
Szczep wina : Aligote
90,00 zł
(1)
Rodzaj : wytrawne
Kolor wina : Białe
Szczep wina : Aligote
90,00 zł
(0)
Rodzaj : wytrawne
Kolor wina : Czerwone
Szczep wina : Pinot Noir
101,00 zł
(2)
Rodzaj : wytrawne
Kolor wina : Białe
Szczep wina : Chardonnay
136,00 zł

Okręgi winiarskie

Wyróżnia się tu aż 5 okręgów winiarskich: Chablis; Cote d’ Or, składający się z Cote de Nuits i Cote de Beaune oraz Cote Chalonnaise; Maconnais i Beaujolais. Burgundia w odróżnieniu od innych rejonów winiarskich we Francji nie posiada wspólnej dla całego rejonu apelacji ogólnej AOC/AOP Appellation d’Origine Contrôlée/ Appellation d’Origine Protegée (Kontrolowane/Chronione Oznaczenie Pochodzenia). 

Ze względu na zróżnicowany teren produkowane są tu wina o różnych stylach. Wina czerwone z Burgundii powstają z winogron pinot noir (poza Beaujolais, które powstają ze szczepu gamay). Czerwone burgundy ze szczepu pinot noir są owocowe, o smakach czerwonych owoców (zwłaszcza wiśni) i zaliczane do delikatnych. To wino o sporej kwasowości, ale łagodnych taninach, dzięki temu w konsumpcji wydaje się niezbyt silne. Najlepsze roczniki mają duży potencjał starzenia.

Wina Burgundii

Wino doskonale pasuje do wszelkich dań z białych mięs i łagodnych mięs czerwonych, także do dań z jagnięciny. Burgundia słynie też ze znakomitego lokalnego chardonnay – białego wina o wyraźnej kwasowości, które rozpoznawalne jest na całym świecie i zaliczane do „łatwych” w konsumpcji. Stąd pewnie też wzięła się jego popularność. Właściwości wina chardonnay zależą od regionu uprawy. Wino powstałe z tego szczepu jest owocowe, o zapachach białych kwiatów, niekiedy nutach świeżego masła i miodu, o dobrej kwasowości. Dobrze komponuje się z daniami z drobiu, ryb i owoców morza czy serami. W regionie tym uprawiane są też szczepy aligote, sauvignon blanc i pinot blanc.  

Burgundia to bez wątpienia jeden z najbardziej prestiżowych regionów winiarskich na świecie. W jej sercu „złotym wybrzeżu” Côte d’Or, znajdują się szczepy winorośli, z których produkowane są wina należące do najdroższych we Francji i na całym świecie. Spotkamy tu cztery stopnie klasyfikacji win, od podstawowych oznaczonych są jako ”Bourgogne”, przez okregowe, Village, Premier Cru , aż po Grand Cru:  

Wina regionalne: wytwarzane w całym regionie Bourgogne, jak np. Bourgogne Passetoutgrain, Bourgogone Aligoté, Crémant de Bourgogone.

Wina gminne Burgundii

Wina gminne (village): powstające na wyznaczonym terenie danej gminy, np. Côte de Beaune Village, Côte de Nuits-Village, Mâcon Village. Premier Cru (Pierwsze Wino): wino wysokiej jakości pochodzące z ściśle wyznaczonych winnic i działek, jak np. AOC Aloxe-Corton 1 er Cru Clos du Chapitre , AOC Gevrey-Chambertin 1 er Cru  Clos Saint-Jacques, AOC Vosne-Romanée 1 er Cru – Domaine Lupé Cholet. W sumie na 28 obszarach AOC jest sklasyfikowanych ponad 500 win Premier Cru.
Grands Crus (Wielkie Wina): wino najwyższej jakości, wywarzane w 33 winnicach, których wina mają prawo oznaczać swoje wina mianem Grand Cru. Większość z nich dotyczy win czerwonych i znajduje się w podregionie Côtes des Nuits, np. Clos des Lambreys, Chapelle Chamberin czy słynne La Tâche . Wśród białych Grands Crus należy wymienić m.in. Puligny-Montrachet oraz Chassegne-Montrachet w podregionie Côte de Beaune w a także Chablis Grand Cru w podregionie Chablis.

Z tego regionu oferujemy Wam m.in. wino ze szczepu aligoté powstałe w winnicy Domaine Christine, Elodie & Patrick Chalmeau. Aligoté stanowi 6% wszystkich winorośli w Burgundii i ma tutaj długą historię jako jedna z dwóch lokalnych odmian białych wraz z chardonnay. Jest to energiczna winorośl o większych i obfitszych gronach niż chardonnay. Bourgogne Aligoté to pyszne białe wino, które jest młode, stylowe i nieco inne. Ma jasnozłoty kolor i zapewnia zrównoważony smak, od owocowego bukietu z nutami jabłka i cytryny do bardziej kwiatowej palety.

Jak smakują wina Burgundii

Chociaż Bourgogne Aligoté tradycyjnie kojarzy się z piciem Kir (lokalnej burgundzkiej specjalności z białego wina zmieszanego z likierem z czarnej porzeczki crème de cassis, która to była ulubionym trunkiem byłego mera Dijon), ma ono charakter i zasługuje na degustacje bez dodatków. Świetnie komponuje się z grillowaną rybą, a jego żywiołowość i cytrusowe nuty dobrze komponują się z słonością ostryg i kozim serem. Bourgogne Aligoté to jedno z nielicznych win, które nie dominuje nad sałatkami, tabbouleh czy warzywami gotowanymi na parze. Jest również godnym towarzyszem tradycyjnych lokalnych wypieków, takich jak wypieki gougères, ślimaki z masłem czosnkowym i pietruszką z szynką, terrina z szynki na zimno w galarecie pietruszkowej. Winogrona aligoté są uprawiane w Burgundii od XVII wieku. Niezależnie od tego, czy pochodzi z Saony, Loary, z Côte-d'Or czy z Yonne, wiernie odzwierciedla różnorodność swojego terrior. Sadzi się go na bardzo różnych obszarach, zazwyczaj jednak winogrona aligoté znajdują się na glebach wapiennych, często w połączeniu z marglem lub gliną. Nadaje się także do obsadzenia pagórkowatych miejsc i na większych wysokościach. W 1937 r. szczep ten otrzymał własną apelacje, AOC Bourgogne Aligoté. 

0