.

Aktywne filtry

Wina z Burgundii

Największe miasto w Burgundii słynie nie tyle z win, co musztardy o tej samej nazwie, mowa tu oczywiście o Dijon. Ale to właśnie w Dijon rozpoczyna się Droga Wielkich Winnic (La Route des Grands Crus). Biegnąca wśród najbardziej reprezentatywnych pól winorośli Burgundii stanowi nie lada atrakcje dla fanów enoturystyki. Ciąg dalszy poniżej...

                                                                                                   

Okręgi winiarskie

Wyróżnia się tu aż 5 okręgów winiarskich: Chablis; Cote d’ Or, składający się z Cote de Nuits i Cote de Beaune oraz Cote Chalonnaise; Maconnais i Beaujolais. Burgundia w odróżnieniu od innych rejonów winiarskich we Francji nie posiada wspólnej dla całego rejonu apelacji ogólnej AOC/AOP Appellation d’Origine Contrôlée/ Appellation d’Origine Protegée (Kontrolowane/Chronione Oznaczenie Pochodzenia). 

Ze względu na zróżnicowany teren produkowane są tu wina o różnych stylach. Wina czerwone z Burgundii powstają z winogron pinot noir (poza Beaujolais, które powstają ze szczepu gamay). Czerwone burgundy ze szczepu pinot noir są owocowe, o smakach czerwonych owoców (zwłaszcza wiśni) i zaliczane do delikatnych. To wino o sporej kwasowości, ale łagodnych taninach, dzięki temu w konsumpcji wydaje się niezbyt silne. Najlepsze roczniki mają duży potencjał starzenia.

Wina Burgundii

Wino doskonale pasuje do wszelkich dań z białych mięs i łagodnych mięs czerwonych, także do dań z jagnięciny. Burgundia słynie też ze znakomitego lokalnego chardonnay – białego wina o wyraźnej kwasowości, które rozpoznawalne jest na całym świecie i zaliczane do „łatwych” w konsumpcji. Stąd pewnie też wzięła się jego popularność. Właściwości wina chardonnay zależą od regionu uprawy. Wino powstałe z tego szczepu jest owocowe, o zapachach białych kwiatów, niekiedy nutach świeżego masła i miodu, o dobrej kwasowości. Dobrze komponuje się z daniami z drobiu, ryb i owoców morza czy serami. W regionie tym uprawiane są też szczepy aligote, sauvignon blanc i pinot blanc.  

Burgundia to bez wątpienia jeden z najbardziej prestiżowych regionów winiarskich na świecie. W jej sercu „złotym wybrzeżu” Côte d’Or, znajdują się szczepy winorośli, z których produkowane są wina należące do najdroższych we Francji i na całym świecie. Spotkamy tu cztery stopnie klasyfikacji win, od podstawowych oznaczonych są jako ”Bourgogne”, przez okregowe, Village, Premier Cru , aż po Grand Cru:  

Wina regionalne: wytwarzane w całym regionie Bourgogne, jak np. Bourgogne Passetoutgrain, Bourgogone Aligoté, Crémant de Bourgogone.

Wina gminne Burgundii

Wina gminne (village): powstające na wyznaczonym terenie danej gminy, np. Côte de Beaune Village, Côte de Nuits-Village, Mâcon Village. Premier Cru (Pierwsze Wino): wino wysokiej jakości pochodzące z ściśle wyznaczonych winnic i działek, jak np. AOC Aloxe-Corton 1 er Cru Clos du Chapitre , AOC Gevrey-Chambertin 1 er Cru  Clos Saint-Jacques, AOC Vosne-Romanée 1 er Cru – Domaine Lupé Cholet. W sumie na 28 obszarach AOC jest sklasyfikowanych ponad 500 win Premier Cru.
Grands Crus (Wielkie Wina): wino najwyższej jakości, wywarzane w 33 winnicach, których wina mają prawo oznaczać swoje wina mianem Grand Cru. Większość z nich dotyczy win czerwonych i znajduje się w podregionie Côtes des Nuits, np. Clos des Lambreys, Chapelle Chamberin czy słynne La Tâche . Wśród białych Grands Crus należy wymienić m.in. Puligny-Montrachet oraz Chassegne-Montrachet w podregionie Côte de Beaune w a także Chablis Grand Cru w podregionie Chablis.

Z tego regionu oferujemy Wam m.in. wino ze szczepu aligoté powstałe w winnicy Domaine Christine, Elodie & Patrick Chalmeau. Aligoté stanowi 6% wszystkich winorośli w Burgundii i ma tutaj długą historię jako jedna z dwóch lokalnych odmian białych wraz z chardonnay. Jest to energiczna winorośl o większych i obfitszych gronach niż chardonnay. Bourgogne Aligoté to pyszne białe wino, które jest młode, stylowe i nieco inne. Ma jasnozłoty kolor i zapewnia zrównoważony smak, od owocowego bukietu z nutami jabłka i cytryny do bardziej kwiatowej palety.

Jak smakują wina Burgundii

Chociaż Bourgogne Aligoté tradycyjnie kojarzy się z piciem Kir (lokalnej burgundzkiej specjalności z białego wina zmieszanego z likierem z czarnej porzeczki crème de cassis, która to była ulubionym trunkiem byłego mera Dijon), ma ono charakter i zasługuje na degustacje bez dodatków. Świetnie komponuje się z grillowaną rybą, a jego żywiołowość i cytrusowe nuty dobrze komponują się z słonością ostryg i kozim serem. Bourgogne Aligoté to jedno z nielicznych win, które nie dominuje nad sałatkami, tabbouleh czy warzywami gotowanymi na parze. Jest również godnym towarzyszem tradycyjnych lokalnych wypieków, takich jak wypieki gougères, ślimaki z masłem czosnkowym i pietruszką z szynką, terrina z szynki na zimno w galarecie pietruszkowej. Winogrona aligoté są uprawiane w Burgundii od XVII wieku. Niezależnie od tego, czy pochodzi z Saony, Loary, z Côte-d'Or czy z Yonne, wiernie odzwierciedla różnorodność swojego terrior. Sadzi się go na bardzo różnych obszarach, zazwyczaj jednak winogrona aligoté znajdują się na glebach wapiennych, często w połączeniu z marglem lub gliną. Nadaje się także do obsadzenia pagórkowatych miejsc i na większych wysokościach. W 1937 r. szczep ten otrzymał własną apelacje, AOC Bourgogne Aligoté. 

0