.
Filtruj
Pokaż 1-11 w 11 produktach.
Wina Beaujolais "bożole"
Region Beaujolais rozpościera się na terytorium około 60 km. Mieści się pomiędzy miastami Mâcon i Lyon, na południowo-wschodnim skraju Burgundii. Obok Alzacji jest jednym z najpiękniejszych regionów winiarskich Francji. Region Beaujolais jest jednym z trzech głównych regionów Burgudnii, w których produkuje się głównie czerwone wino. Potocznie przez nas zwane „Bożole" swoją nazwę zawdzięcza założonej w X wieku miejscowości Beaujeu.
Wino Baujolais Nouveau
Region znany jest głównie z młodego wina Beaujolais Nouveau. Stanowi on 1/3 produkcji wina na tym obszarze. Beaujolais Nouveau pojawia się na rynku dokładnie w trzeci czwartek listopada, co jest hucznie celebrowane. Wino przeznaczone do szybkiego spożycia. Jest lżejsze i bardziej owocowe niż podstawowe Beaujolais. Poza młodym winem w tym regionie powstają także wina jakościowe Beaujolais i Beaujolais-Villages.
Produkcja regionalnego wina
Wina z Beaujolais zasługują na szczególne wyróżnienie. Spytacie dlaczego? Po pierwsze dlatego, że są produkowane w głównej mierze z zupełnie innego grona – gamay. Uprawiana na granitowych zboczach regionu odmiana gamay dodaje winom świeży, aromatyczny, bardzo owocowy, ale i mineralny charakter. Wino jest lekkie o sporej kwasowości i niezbyt wysokim poziomie tanin. Warto jednak nie zapominać, że określenie „lekkie" nie odnosi się do zawartości alkoholu. Te lekkie i młode wina zawierają go często powyżej 13%.
Białe wina Beaujolais
Białe wina Beaujolais Blanc produkowane są ze szczepu chardonnay. Stanowią one tylko 2 % produkcji regionu. Beaujolais Blanc jest lekki i świeży, z charakterystycznymi aromatami owoców pestkowych, melona i gruszek. Większość win nie jest przeznaczona do długotrwałego leżakowania, w przeciwieństwie do ich białych burgundzkich odpowiedników. Najlepiej wino spożywać po kilku latach od czasu produkcji.
Produkcja i charakter wina bożole
Drugą cechą wyróżniającą wina jest sposób produkcji. Klasyczna produkcja wina opiera się na pozyskaniu moszczu, czyli surowego soku wytłaczanego z winogron. W następnej kolejności dochodzi do fermentacji w drewnianych otwartych kadziach lub w stalowych zamkniętych. Podczas produkcji wina stosuje się proces zwany „maceracją węglową" lub „fermentacją całych gron". Polega on na umieszczaniu w kadzi fermentacyjnej całych, nierozgniecionych winogron i inicjowanie fermentacji wewnątrz owoców. Wspomniany proces wymaga, by winobranie odbywało się wyłącznie ręcznie, gdyż jedynie taki sposób zbioru gwarantuje, że skórki winogron nie zostaną uszkodzone.
W regionie winiarskim Beaujolais znajduje się 10 apelacji oferujących wina najwyższej jakości tzw. Crus (gmin), które mają prawo do noszenia własnej nazwy na etykiecie. Są to: Brouilly, Chénas, Côte de Brouilly, Chiroubles, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin-à-Vent, Régnie i St-Amour. Cru, oznacza jednorodną winnicę – fragment terenu ze specyficznym składem gleby i mikroklimatem. Te czynniki mocno wpływają na charakter wina, wyróżniając je spośród innych.
Z ciekawostek wino to należy to tych czerwonych win, które można serwować również schłodzone. Powoduje to wydobycie owocowych nut i ożywia kwasowość.
W naszej ofercie znajdziecie wino z winnicy Domaine de la Paillardière. Winnica zajmuje się produkcją typowego wina ze szczepu gamay oraz chardonnay. Jakość naszego wina jest bardzo wysoka, a cena atrakcyjna.
Jak poprawnie wymawiać Beaujolais Nouveau?
Poprawna wymowa to "Bożole Nuwo".