.

Aktywne filtry

Wina czerwone wytrawne

Wina czerwone to wciąż jedne z najlepiej sprzedających stylów wina na światowych rynkach, choć „układ sił” w ciągu ostatnich kilku lat zmienił się. I tak na przykład, gdy we Francji spada konsumpcja, tak w Chinach czy Stanach Zjednoczonych przeżywa swój rozkwit. Wśród czerwonych win możemy obecnie wybierać spośród tych powstających w chłodnym klimacie, o aromatach świeżych czerwonych i czarnych owoców, przypraw i skóry, jak i w klimacie gorącym, cechujących się nutami dżemistymi i słodkich przypraw. Ciąg dalszy poniżej...

-37,00 zł
(0)
333,00 zł 370,00 zł -37,00 zł
-74,00 zł
-48,00 zł
-24,00 zł Obecnie brak na stanie
-180,00 zł
-26,00 zł
(1)
232,00 zł 258,00 zł -26,00 zł
Obecnie brak na stanie
-13,00 zł
(0)
243,00 zł 256,00 zł -13,00 zł
-25,00 zł
(0)
96,00 zł 121,00 zł -25,00 zł
-49,00 zł Obecnie brak na stanie
(0)
350,00 zł 399,00 zł -49,00 zł
-37,00 zł
(0)
333,00 zł 370,00 zł
-24,00 zł Obecnie brak na stanie
-26,00 zł
(1)
232,00 zł 258,00 zł
Obecnie brak na stanie
-13,00 zł
(0)
243,00 zł 256,00 zł
-25,00 zł
(0)
96,00 zł 121,00 zł
-49,00 zł Obecnie brak na stanie

Najsłynniejsze czerwone wina wytrawne

Są na świecie takie etykiety, o których spróbowaniu śni niemal każdy miłośnik wina. Należą do nich takie etykiety jak wielki Chateaux Mouton - Rothschild z 1945, którego cena obecnie waha się od 4000 - 6000 funtów (!), Domaine de la Romanee - Conti, Romanee - Conti 1969, zwane także „perłą Burgundii, czy słynny Petrus z rocznika 1961. Ciekawostką jest, że wino pochodzące z Chateau Petrus w ilości kilkunastu butelek zupełnie niedawno spędziło 14 miesięcy leżakując na... międzynarodowej stacji kosmicznej.

Po powrocie na Ziemię otworzono jedną butelkę i 12 wybrańców losu mogło spróbować tego wybitnego wina. Eksperci orzekli, że proces starzenia tego wina przebiegł szybciej, niż w warunkach „ziemskich. Eksperci szacują, że może to być najdroższa butelka wina na świecie kosztująca, bagatela, milion dolarów! 


Najsłynniejsze czerwwone wina wytrawne

Dobre wina z czerwonych winogron

Wino z czerwonych winogron jest, według definicji, napojem alkoholowym produkowanym w procesie fermentacji soku winogronowego lub moszczu. Jeżeli z ciemnych winogron nie chcemy uzyskać wina białego (tak zwanego z języka francuskiego blanc de noir) fermentowane są całe, poddane oczywiście wstępnej obróbce, winogrona wraz ze skórkami, a zdarza się, że i wraz z szypułkami.

O procesie produkcji wina gronowego w kolorze czerwonym bardziej szczegółowo piszemy poniżej, warto jednak tutaj wspomnieć, że poza procesami „obowiązkowymi”, które muszą zajść, by powstało wino, winiarz ma również kilka opcji dodatkowych, by sprawić, aby jego trunek nabrał wyjątkowego charakteru.

Jak przebiega proces produkcji czerwonego wina

Proces produkcji wina w kolorze czerwonym jest odmienny od procesu produkcji wina białego, choć zaczyna się podobnie. Wykorzystuje się w nim całe winogrona wraz ze skórkami.

Zbiór i selekcja czerwonych winogron

Selekcja czerwonego wina

Winogrona zbierane są ręcznie lub mechanicznie w momencie, gdy osiągną odpowiednią dojrzałość. Następnie poddawane są selekcji tak, aby do procesu fermentacji nie trafiły owoce nadgniłe lub zepsute.

Miażdżenie i ekstrakcja przed fermentacyjna

Większość winiarzy po zmiażdżeniu owoców, zanim dojdzie do właściwej fermentacji,  woli poddać winogrona maceracji w niskiej temperaturze, co sprzyja wydobyciu koloru i aromatów.

Maceracja czerwonego wina w niskiej temperaturze

Kontrola temperatury podczas produkcji wina

Temperatura fermentacji w przypadku win czerwonych jest wyższa, niż w przypadku win białych i wynosi ona od 20 do 32 stopni Celsjusza, a powstający alkohol wspomaga proces ekstrakcji koloru, garbników (tanin) i aromatów ze skórek. Precyzyjna kontrola temperatury fermentacji pomaga winiarzowi osiągnąć zamierzony cel. I tak na przykład, chociaż taniny stają się bardziej rozpuszczalne wraz ze wzrostem poziomu alkoholu, winiarz może zmniejszyć ich ekstrakcję poprzez obniżenie temperatury pod sam koniec fermentacji.

Techniki radzenia sobie z kożuchem fermentacyjnym w produkcji czerwonego wina

Jeśli fermentujące wino zostanie pozostawione samemu sobie, wkrótce na jego powierzchni zgromadzi się gruby kożuch składający się ze skórek i pulpy winogronowej. Ponieważ sok musi mieć cały czas kontakt ze skórkami istnieje kilka sposobów by zapobiec tworzeniu się kożucha:

  • wtłaczanie skórek i pulpy do soku,
  • przepompowywanie soku na kożuch,
  • przelewanie soku do drugiej kadzi, a następnie zlewanie na kożuch,
  • wykorzystanie kadzi obrotowych.

Ekstrakcja pofermentacyjna w produkcji czerwonego wina

Maceracja pofermentacyjna sprzyja wydobywaniu tanin, co może, ale nie musi być procesem pożądanym.

Wyciskanie w procesie produkcji

Po zakończeniu maceracji wino jest oddzielane od moszczu i może być poddawane kolejnym procesom, np.:

Kupażowaniu

Ten proces polega na mieszaniu win z dwóch lub więcej odmian winogron w celu osiągnięcia założonych parametrów wina, np. poziomu tanin, intensywności aromatów, budowy, itp.

Filtrowanie i stabilizacja mikrobiologiczna

Większość win jest poddawana jakiejś formie oczyszczania i/lub filtracji w celu poprawy klarowności i stabilności wina. Dodawany jest także dwutlenek siarki w celu zapewnienia stabilności mikrobiologicznej.

Następnie wino jest butelkowane i poddawane leżakowaniu lub trafia bezpośrednio do sprzedaży.

Butelkowanie czerwonego wina wytrawnego

Ile czasu potrzebuje czerwone wino wytrawne, aby dojrzeć?

Choć znakomita większość win na rynku to wina przeznaczone do tak zwanej >szybkiej konsumpcji<, to niektóre przepisy apelacyjne wymagają pewnego okresu czasu dojrzewania, zanim trafią na rynek i w ręce konsumenta.

Jeśli jednak pominiemy te wymogi i spojrzymy ogólnie, wino powinno spędzić dojrzewając w beczce co najmniej 18 miesięcy. Bardzo dobre francuskie czerwone wina o dobrej strukturze, mocnej taninie, odpowiedniej kwasowości i poziomie alkoholu mogą dojrzewać już w butelce 10 lat i więcej, jednak stanowią one niewielki odsetek na światowym rynku. A co to oznacza, że wino przeznaczone jest do szybkiej konsumpcji? Ni mniej, nie więcej to, że powinno być ono z przyjemnością skonsumowane w ciągu około 5 lat od momentu wypuszczenia przez producenta na rynek.

Czerwone wino z beczki

To, czy wino trafi do beczki zależy wyłącznie od winiarza i jego pomysłu na swój produkt. Wino starzone w beczce, na przykład dębowej (w użyciu jest głównie dąb francuski, węgierski lub amerykański) nabierze tak zwanych aromatów drugorzędowych. W przypadku win czerwonych, do tej puli smaków i zapachów zaliczamy te z nutami wanilii, kokosa, goździków czy cynamonu. Oprócz rozwoju tychże aromatów wina, zastosowanie beczki prowadzi także do poprawy struktury wina oraz „zmiękczenia” tanin.

Wino czerwone z beczki

Czy to wino jest zdrowe?

W czerwonym winie możemy znaleźć ponad 500 różnych związków chemicznych, gdzie poza wodą i alkoholem etylowym prym wiodą polifenole, które interesują nas najbardziej pod względem prozdrowotnym. Zaliczamy do nich przede wszystkim resweratrol, katechinę, kwercytynę, antocyjaninę oraz epikwarcetynę, które mają działanie kardioprotekcyjne sprawiając, że wino jest, kolokwialnie mówiąc,  dobre na serce.

Badania wykazują, że najkorzystniej na serce w winie pochodzącym z czerwonych winogron wpływa resweratrol, podawany również w formie suplementów diety, w takich schorzeniach jak nadciśnienie, miażdżyca tętnic, niewydolność serca czy zawał mięśnia sercowego.

Na co jest dobre?  

Poprzez zawartość wyżej wspomnianych polifenoli wpływa nie tylko dobrze na serce. Umiarkowane spożycie wina poprawia profil lipidowy, czyli prowadzi do zmniejszenia utlenienia frakcji LDL („złego cholesterolu”) i podniesienia stężenia HDL („dobrego cholesterolu”). Poprawia również wrażliwość na insulinę, a także wykazuje działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Usprawnia też funkcjonowanie nabłonka poprzez lepsze ukrwienie. Spożycie niewielkich ilości wina wpływa korzystnie na koncentrację i działa pobudzająco oraz... opóźnia działanie wolnych rodników hamując procesy starzenia.

Kto nie powinien spożywać?

Nawet w niewielkich ilościach i bez względu na jego korzystne działanie, zdecydowanie nie powinny sięgać kobiety w ciąży oraz osoby cierpiące na niewydolność wątroby, czy przewlekłe zapalenie trzustki. Ze względu na wysoką zawartość histaminy (niemal trzykrotnie wyższą, niż w winie białym) spożycie czerwonego trunku przez osoby zmagające się z alergiami i astmą nie jest wskazane. Należy także zwrócić uwagę na przyjmowane leki, ponieważ mogą one wchodzić w interakcję z napojami alkoholowymi.

Czy wino może być rakotwórcze?

Pomimo dobroczynnego wpływu wina na ludzki organizm należy pamiętać, że to także jest alkohol, który wcale nie pozostaje obojętny. Kieliszek wina o zawartości alkoholu 12% i zawiera w mierze objętościowej 175 ml  (typowa jednostka handlowa) 21 ml/16,8 g alkoholu etylowego (1,68 SJA <standardowa jednostka alkoholu>). Wg Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dopuszczone jest spożycie przy piciu codziennym nie więcej, niż 20 g czystego alkoholu etylowego dziennie dla kobiet (co daje 2 kieliszki wina o objętości 100 ml), a dla mężczyzn 40 g (co daje 4 kieliszki wina o pojemności 100 ml).

Nadmierne spożycie alkoholu może prowadzić do alkoholowego stłuszczenia wątroby, co jest stanem odwracalnym, marskości wątroby, co jest stanem nieodwracalnym i mogącym doprowadzić do nowotworu tego organu. Długotrwałe, przekraczające normy picie alkoholu w każdej formie, w tym także wina może doprowadzić zarówno do ostrego zapalenia trzustki, które nierzadko kończy się śmiercią, lub przewlekłego zapalenia trzustki, które w nieleczone i niepodlegające profilaktyce również może doprowadzić do nowotworu. Nierzadkie są także nowotwory żołądka i przełyku.

Dobre czerwone wino

Dobre czerwone wino może stać się znakomitym towarzyszem zarówno codziennych potraw, jak i być oprawą dla wyjątkowych wydarzeń. Spożywanie w umiarkowanych ilościach dobrego wina ma nie tylko walory smakowe, ale także właściwości prozdrowotne. Polifenole zawarte w czerwonym winie wspierają pracę serca, pomagają regulować poziom cholesterolu i poprzez spowalnianie działania wolnych rodników hamują procesy starzenia. Choć na rynku zdecydowanie dominują wina wytrawne, możemy je także spotkać w stylu słodkim.

Takim przykładem słodkiego czerwonego wina jest Recioto della Vapolicella DOCG. Wina z tym oznaczeniem produkowane są z tak słodkich winogron (co jest wynikiem podsuszania), że proces fermentacji zatrzymuje się naturalnie. Spośród czerwonych win słodkich możemy sięgnąć także po wina wzmacniane, np. Porto.

Francuskie czerwone wino

Francja jest jednym z największych na świecie producentów czerwonych win. Znajdziemy tutaj zarówno delikatne, zwiewne i pełne owocowych aromatów Pinot Noir pochodzące z Burgundii, jak i znakomite potężnie zbudowane klasyki z Bordeaux czy Doliny Rodanu. Dzięki  ogromnej różnorodności wśród win francuskich czerwonych każdy miłośnik znajdzie coś dla siebie.

0