

Styl: |
czerwone wytrawne |
Szczep: |
pinot noir |
Apelacja: |
Bourgogne Chitry |
Winifikacja: |
tradycyjna |
Temperatura serwowania: |
14-16°C |
Zawartość alkoholu: |
12,5% |
Pojemność: |
750 ml |
Ten znakomity burgund powstał z 20 letnich winorośli w niewielkiej winnicy należącej do rodziny Chalmeau. Winnica znajduje się w uroczej miejscowości Chitry położonej wśród winnic i sadów wiśniowych (pomiędzy Auxerre i Chablis), gdzie występuje gleba gliniasto-wapienna, a czerwone wina tam powstające charakteryzują się subtelnością i elegancją z wyraźnymi nutami czerwonych owoców, idealne do picia za młodu.
Chitry ma delikatną rubinową barwę.
NOS : bogaty, dominują w nim aromaty wiśni, czereśni z odrobiną czarnej porzeczki, dojrzałej borówki i świeżej kwaśnej żurawiny, podwędzanej śliwki, fiołków, po chwili kontaktu z powietrzem rozwijają się wyraźne nuty wiśni w czekoladzie i pralin czereśniowych oraz kardamonu
USTA : podniebienie giętkie, wino o lekkiej budowie i średnim finiszu, w którym pojawia się nuta pestkowej goryczki. Wysoka kwasowość i średni poziom tanin sprawiają, że wino jest niezwykle pijalne i orzeźwiające
POTRAWY : czerwone mięsa (idealne do kaczki w sosie z dodatkiem konfitury wiśniowej), dania z grilla, podwędzane wędliny, miękkie kremowe sery, pieczone tłuste ryby. Sugerujemy podawać je lekko schodzone, a będzie doskonałym towarzyszem proponowanych powyżej potraw
Arkusz danych