.

Aktywne filtry

Wina z Bordeaux

Wina z francuskiej winiarskiej stolicy świata Bordeaux. Ten popularny winiarski region leży w południowo-zachodniej Francji nad Atlantykiem, w ujściu Garonny do Oceanu. Na mapie Francji region Bordeaux promienieje blaskiem swej niezwykłej historii i obietnicą wielkiej przygody. "Tu wina mówiły zawsze same za siebie", tak o winach z bordo napisał w swojej książce słynny popularyzator kultury picia wina Kevin Zraly. Ciąg dalszy poniżej...

-74,00 zł
-25,00 zł
(0)
96,00 zł 121,00 zł -25,00 zł

Wina z regionu Bordeaux

Winnice zajmują szacunkowo powierzchnie sto piętnaście tysięcy hektarów. Bordeaux jest drugim co do wielkości regionem winiarskim we Francji zaraz po Langwedocji. Znajduje się w nim szereg legendarnych i poważanych producentów win.

Najważniejsze szczepy Bordeaux dające wina białe oraz czerwone to:

- sauvignon blanc, sémillon,

- cabernet sauvignon,

- cabernetfranc i merlot.

Merlot zajmuję 2/3 powierzchni upraw w regionie.


Wina z regionu Bordeaux Francja

Ile apelacji znajduje się Bordeaux?

W całym Bordeaux znajduje się pięćdziesiąt siedem apelacji. Powstają tutaj bardzo dobrej jakości wina, a z tych pięćdziesięciu siedmiu należy wyróżnić co najmniej cztery : Medoc, Graves, Pomerol i Saunt-Émilion.

Do roku 1970 powstawało tu więcej win białych. Najbardziej pełne charakteru wino białe Bordeaux pochodzi z Graves, znajdującego się na południowy-wschód od Bordeaux. Obecnie większość win w Bordeaux stanowią wina czerwone. Przeważnie są to też wina powstałe z mieszanki różnych szczepów (czyli kupażu), tzw. cuvée. Obszary położone na zachód od rzeki Garonny, korzystają głównie z odmiany cabernet sauvignon, a te położone na wschód od rzeki Dordogne z merlota.

Wina z czerwonych winogron w regionie Bordeaux

Wybierając czerwone wino z Bordeaux, powinniśmy się zastanowić czy szukamy wina w stylu cabernet sauvignon czy merlot. Szczep merlot jest „ łatwiejszy", a wina z jego udziałem mają więcej owocu, niższą kwasowość i gładsze taniny, szybciej też nadają się do spożycia niż cabernet sauvignon.

Trzy zasadnicze poziomy jakości win w regionie to:

Bordeaux - podstawowa i najniższą rangą apelacja. Wina z tej apelacji są dobre, niedrogie i nadające się do codziennej konsumpcji.

Wino gminne - to mogące pochodzić z jednej z sześćdziesięciu apelacji w Bordeaux. Tylko wino produkowane w danej lokalizacji i z pochodzących stamtąd gron ma prawo do umieszczenia jej nazwy na etykiecie.

Nazwa apelacji + Château - te wina powstają w konkretnych posiadłościach, których jest w samym regionie ponad 7 tysięcy. Wina produkowane w Château są zwykle najlepszymi i najdroższymi w swoich klasach.

Kiedy można umieścić Château, Domaine, Clos oraz Cru na etykiecie?

Według prawa francuskiego mianem Château określa się sąsiadujący z winnicą budynek o określonej minimalnej powierzchni. W posiadłości muszą też znaleźć się urządzenia do produkcji i magazynowania wina. Jeśli te kryteria nie są spełnione, powyższa nazwa nie może być umieszczona na etykiecie. Wykorzystywane są też określenia Domaine, Clos oraz Cru.

Produkcja wina w Bordeaux

Każdego roku w Bordeaux powstaje blisko 800 milionów butelek wina. Nieodłączną cechą win z Bordeaux jest rocznik, są to wina długowieczne. Zmienność atlantyckiego klimatu, różne zjawiska pogodowe, ataki szkodników – powodują, że jakość win różni się z roku na rok. Ma to też wpływ na cenę – dobry rocznik potrafi być niekiedy dwa, trzy razy droższy od słabego i w żadnym innym regionie winiarskim na świecie nie stosuje takiej huśtawki cenowej. Wielki rocznik to taki, w którym wszystko zdarzyło się w odpowiednim momencie – opady, słońce, wahania temperatur. Takie roczniki zdarzają się raz na kilka lat, a w ostatnim czasie były nimi: 2000, 2005, 2009 i 2010, 2015.

Z jakich szczepów winorośli powstają wina?

I merlot to najpopularniejszy szczep winorośli w regionie Bordeaux. Jego uprawy obejmują blisko 70 tysięcy hektarów.
II Na drugim miejscu z powierzchnią 26 tysięcy hektarów plasuje się cabernet sauvignon.
III Trzecia pozycja przypada dla cabernet franc uprawianego na 11,5 tysiącach hektarów. Powyżej wymienione zostały 3 najważniejsze szczepy wina z regionu Bordeaux.

Jednak poza nimi uprawia się takie odmiany jak:

malbec na 900 ha,
petit verdot na 500 ha,
carménère, fer servadou i bouchalès łącznie na 110 ha.

Z czego wynika ugruntowana pozycja wina Merlot?

Analizując powyższe informacje, można zauważyć, że właśnie merlot zajmuje istotną pozycję w winiarskim świecie Bordeaux. Jednak co jest tego powodem? Po pierwsze owoce szczepu merlot szybciej dojrzewają, o kilka tygodni szybciej niż szczepy cabernet. Oznacza to, że o kilka tygodni zmniejsza się zagrożenie narażenia winorośli na zarazy, działanie szkodników lub niekorzystne warunki pogodowe. To właśnie dzięki temu udaje się wyprodukować naprawdę doskonałe roczniki wina ze szczepów merlot. Drugi powód to znacznie szybsze dojrzewanie win, wyprodukowanych na bazie szczepu merlot. Owoce merlot są mniej kwasowe, a ich taniny są gładsze. Szybszy proces produkcji wina korzystnie wpływa na wzrost zysków dla winnicy (wina merlot z Bordeaux szybciej trafiają na półki sklepów).

Do czego pasuje bordoskie czerwone wytrawne wino?

Kiedy już rozsmakujemy się w czerwonych, wytrawnych w winach Bordeaux, warto sprawdzić, z jakimi potrawami najlepiej się komponują. W tym miejscu warto przypomnieć, że około 80% wszystkich win z regionu Bordeaux to wina o złożonym smaku, wytrawne oraz długowieczne.

Można je określić winami delikatnymi i kwasowymi, dobrze zbalansowanymi. Biorąc pod uwagę to, jak smakuje wino czerwone wytrawne z Bordeaux, można je łączyć z takimi produktami jak niebieski ser pleśniowy lub dojrzewający cheddar. Wina pasują także do czerwonego mięsa, a szczególnie do jagnięciny oraz dziczyzny.

Jeżeli chcielibyśmy podać wino bordeaux czerwone wytrawne z drobiem, to pamiętajmy, że najlepsza do tego jest kaczka, ale również dzikie ptactwo, np. bażanty. Z winem tym doskonale smakują pasztety. 

Wino z Bordeaux cena?

Jednym z częściej powielanych mitów dotyczących win bordoskich jest ten, dotyczący ich wysokiej ceny. Oczywiście i w tym przypadku znajdziemy butelki kosztujące po kilkaset i więcej złotych za sztukę.

Większość win bordoskich (około 70%) kosztuje od 30 do 100 złotych. Właśnie duża i łatwa dostępność sprawia, że wina z tego regionu są tak popularne i chętnie kupowane na całym świecie.

Ciekawostka

Aby wyprodukować jedną butelkę wina o pojemności 750 ml, potrzebnych jest na to ok. 1,2 kg winogron. 

0