.
Filtruj
Pokaż 1-14 w 14 produktach.
Wina Langwedocja-Roussillon
Ten położony na południu Francji, nad Morzem Śródziemnym ciekawy i piękny region produkuje dziś bardzo kompletną gamę win czerwonych, różowych i białych oraz naturalne wina słodkie i wina musujące. Główne szczepy to carignan, grenache, syrah, mourvèdre i cinsault, a także roussane, vermentino. Wiele z produkowanych tu win jest kupażowanych tworząc interesujące mieszanki. Ciąg dalszy poniżej...
Langwedocja należy do jednego z najbardziej aktywnych regionów
Langwedocja jest najbardziej aktywnym regionem jeśli chodzi o produkcję win klasy Vin de Pays (obecnie – Indication géographique protégée IGP), wśród których trafiają się wybitne butelki , a wiele równa się winom jakościowym (AOP). Nazywana w przeszłości „winnym jeziorem”, posiada ponad 283 tysiące hektarów winnic i produkuje ponad 200 milionów skrzynek wina rocznie. Pięć głównych apelacji Langwedocji-Roussillon to: Corbières, Faugères, La Clape, Minervois-La Livinière, Saint-Chinian.
Czerwone wina z Langwedocji
Kolor czerwonych win jest na ogół karminowo-czerwony, czasem głęboki, gdy maceracja jest długa, a lżejszy na glebach o nieco wyższym potencjale. W młodych winach dominują aromaty czerwonych owoców (malin i czarnej porzeczki). Kojarzone z przyprawami i pieprzem. Po trzech lub czterech latach wina ewoluują w kierunku skóry, suszonych owoców, prażonych migdałów. Na skraju nabierają akcentu sosu laurowego. Paleta naszych win spełni oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy. Doskonale zbalansowane wina czerwone z południa Francji zaskakują pełnią smaku.
Wina różowe są jasne i owocowe, wyróżniając się bardzo intensywnymi nutami kwiatowymi i czerwonych owoców.
Lśniące i złocistożółte wina Białe
Białe wina są lśniące i złocistożółte. W nosie wyczuwalne aromaty moreli, cytrusów, przypraw i miodu. Wino białe z Langwedocji jest delikatne i świeże. Dominuje pełnia i gładkość. Niveoles to wino rześkie, o bardzo przyjemnym bukiecie.