.

.

Smażona pierś z kaczki z winnym sosem i winogronami podana z kaszotto

Smażona pierś z kaczki z winnym sosem i winogronami podana z kaszotto

Ta pierś z kaczki powstaje tak szybko, wygląda pięknie i smakuje obłędnie!
Idealnie chrupiąca skórka i mięso średnio wysmażone. Sos kalibru restauracyjnego.

Randka w domu? Otwórz butelkę wina i zacznij gotować!

Składniki:

1/2 szklanki cukru,
2 łyżki wody,
1/2 szklanki octu z czerwonego wina ,
1/4 szklanki czerwonego wina Bordeaux Cuvee Campardon 2015,
1 strąk anyżu gwiazdkowego (opcjonalnie)
2 połówki piersi z kaczki bez kości ze skórą,
sól do smaku,
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
1,5 szklanki przekrojonych na pół czerwonych winogron bez pestek,
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku

Sos:

W małym rondlu na średnim ogniu ugotuj cukier i wodę, delikatnie mieszając, aż cukier się rozpuści, a mieszanina zmieni kolor na bladozłoty, od 8 do 10 minut. Zdejmij patelnię z ognia i wlej ocet. Karmel będzie energicznie bulgotał i prawdopodobnie zakleszczy się i stwardnieje. Ponownie postaw patelnię na ogniu i gotuj, aż karmel się rozpuści i wygładzi, od 2 do 3 minut. Dodaj wino i anyż gwiazdkowaty, jeśli używasz. Gotuj, aż płyn zredukuje się do rzadkiego syropu, około 10 minut. Odrzuć anyż gwiazdkowaty. Utrzymuj sos w cieple na bardzo małym ogniu, aż będzie gotowy do użycia.

Pierś z kaczki:

Piersi z kaczki osuszyć. Użyj ostrego noża, aby naciąć tłuszcz na każdym z nich w romby, uważając, aby nie przeciąć mięsa. Dopraw obie strony każdej piersi obficie solą i pieprzem, a następnie umieść je skórą do dołu na dużej, zimnej patelni. Umieść patelnię na małym ogniu i gotuj przez 3 minuty. Zwiększ ogień do średniego i kontynuuj gotowanie, aż kaczka zacznie skwierczeć. Kontynuuj gotowanie, aż skórka będzie zrumieniona, chrupiąca i wytopi większość tłuszczu, od 6 do 8 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180º C. Odłóż łyżką i zachowaj tłuszcz z patelni. Odwróć piersi i przenieś patelnię do piekarnika. Ja wolę wykańczać piersi na płycie kuchennej, ponieważ czuję, że mam większą kontrolę / wizję, kiedy piersi wyglądają na gotowe, w którym to momencie sprawdzam za pomocą termometru z natychmiastowym odczytem. U mnie to było około 2 minut z drugiej strony . Jeśli umieścisz patelnię w piekarniku, piecz przez 2 do 4 minut. Przełóż piersi na talerz, aby odpoczęły.
Dodaj winogrona na patelnię i wymieszaj z tymiankiem oraz szczyptą soli i pieprzu. Piecz w piekarniku, aż winogrona będą gorące i miejscami pomarszczone, od 8 do 10 minut.

Kaszotto:

200 g pęczaku ugotowanego,
1 cebula, pokrojona w kosteczkę,
20 g masła,
sól i pieprz,
niewielka ilość oliwy z oliwek,
2-3 marchewki, starte na tarce jarzynowej,
1 łyżeczka miodu kremowego,
niewielka ilość tymianku.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, a następnie szklimy cebulę. Dodajemy i podsmażamy marchew. Całość solimy. Do warzyw dodajemy łyżeczkę miodu, mieszamy do momentu karmelizacji, dodajemy ugotowanego pęczaku, a następnie sól, pieprz oraz świeży, posiekany tymianek. Mieszamy. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem.

Na talerz połóż kaszotto, na wierzch ułóż piersi, następnie na wierzchu ułóż winogrona i polej sosem.

  pierś z kaczki z czerwonym winem bordeaux cuvee campardon


Do dania tego proponujemy nasze wina czerwone :

- Bordeaux Cuvee Campardon -  Chateau Bourdieu l’ Hermitage
- Bordeaux Superieur -  Chateau Bourdieu l’ Hermitage
- Bordeaux Superieur Prestige -  Chateau Bourdieu l’ Hermitage
- Morgon - Domaine de la Paillardière
- Bourgogne Chitry - Domaine Christine, Elodie & Patrick Chalmeau

0