.

Aktywne filtry

Wino różowe wytrawne

Francja wiedzie prym w światowej produkcji, a także konsumpcji wytrawnego różowego wina. Powstają one prawie w każdym regionie winiarskim tego kraju. Jednak na szczególną uwagę zasługują te z Prowansji, Doliny Loary, Langwedocji, czy Bordeaux ( gdzie często poddawane są starzeniu w dębowych beczkach). W naszej ofercie dostępne są wina z tych najbardziej popularnych francuskich regionów. Ciąg dalszy poniżej...

-12,00 zł
(0)
155,00 zł 167,00 zł -12,00 zł

Wytwarzanie wytrawnego wina różowego

Typową cechą dla win różowych jest połączenie walorów smakowych wina białego i czerwonego. Może dawać to mylne postrzeganie win typu rosé jako mieszanki tych dwóch rodzajów wina. Wino wytwarza się z czerwonych odmian winogron na przykład takich jak: cabernet franc, cabernet sauvignon, pinot noir, gamay czy garnacha, syrah, merlot. Każde wino cechuje jego indywidualny smak i aromat, na który wpływają czynniki związane z gatunkiem winogron, regionem, warunkami klimatycznymi i glebowymi, jak również metodą wytwarzania. Każdy region posiada charakterystyczne dla siebie cechy smakowo - aromatyczne.

Poniżej kilka przykładów:

1) Coteaux d'Aix-en-Provence - wina z tej apelacji są zwykle lekkie, owocowe, o niskiej kwasowości i charakteryzują się nutami czerwonych owoców.
2) Côtes de Provence - wina z tej apelacji są często aromatyczne, słodkawe, o smaku truskawkowym, z nutami czerwonych owoców i kwiatów.
3) Tavel - to apelacja położona w Dolinie Rodanu, znana z wytwarzania różowych win o pełnym ciele, z nutami czerwonych owoców i przypraw.
4) Bandol - to apelacja położona w południowej części Francji, znana z wytwarzania różowych win z głównie z odmiany Mourvèdre, charakteryzujących się pełnym ciałem, nutami czerwonych owoców i przypraw oraz wysoką kwasowością.
5) Anjou - to apelacja w Dolinie Loary, znana z wytwarzania różowych win o średniej pełności, z nutami czerwonych słodkich owoców i kwiatów.

Wyrazisty smak wytrawnego wina uzyskany jest m.in. dzięki ograniczonej ilości cukru pozostałego po fermentacji. Wino jest wytrawne, kiedy w trakcie fermentacji niemal cały cukier zawarty w moszczu został przemieniony w alkohol. Cukru, którego nie udało się przefermentować , czyli tzw. cukru resztkowego w winie wytrawnym może być maksymalnie 10 gramów na litr i jest on praktycznie niewyczuwalny. We Francji wina wytrawne mają maksymalnie 4 g/l cukru. Takie wina określane są jako „vin sec”.  W przypadku tego typu win również istotna jest kwasowość, bowiem wino uznane za wytrawne, ale z niską kwasowością, może być potraktowane jako półwytrawne.

Dlaczego różowe wytrawne wina są tak pyszne właśnie latem?

Wyczuwalne są w nich czerwone letnie owoce jak truskawki, maliny poziomki. Są świeże, orzeźwiające doskonale gasząc pragnienie w upalne dni. Wystarczy tylko odpowiednio schłodzić butelkę wina, by cieszyć się doskonałym trunkiem. Odpowiednia temperatura serwowania wina wytrawnego to ok. 10-12 stopni. Jednak warto zwrócić uwagę na informacje producenta podaną na etykiecie.

Alkohol w winie

Alkohol w winie powinien być dobrze zbalansowany, by nie wybijał się na pierwszy plan. Wina lekkie mają do 11% zawartości alkoholu, wina średnio mocne 11% – 14%, mocne 14%-16%, a wzmacnianie posiadają 15% i więcej % alkoholu. Nasze różowe wina wytrawne klasyfikują się w grupie win lekkich i średnio mocnych. Są przyjemne i subtelne w odbiorze.

Z czym najlepiej smakuje wino?

Wina te idealnie komponują się z lekkimi przekąskami, sałatkami, warzywami, owocami, rybami i owocami morza, grillowanym kurczakiem, pizzą, makaronami oraz lekkimi deserami.

Jakie kieliszki do wytrawnego wina różowego użyć?

Wina typu rosé pijemy głównie w okresie letnim. Dlatego ważne zachowanie odpowiednio niskiej temperatury wina, a umożliwi nam to odpowiedni kieliszek: delikatnie pękaty, ale dosyć wąski. Do lekkich win różowych odpowiednie są kieliszki o mniejszej pojemności niż do wina czerwonego. Również samego wina do kieliszków nalewamy niewielką ilość i częściej uzupełniamy. Kieliszek z czaszą w kształcie tulipana pozwoli uzyskać głębie smaku w winach różowych bardziej aromatycznych. Szeroka podstawa i wąska góra kieliszka zmniejsza kontakt wina z powietrzem. Aromaty w większości różowych win są lekkie i owocowe, dzięki takim kieliszkom będą mogły się rozwinąć bezpośrednio na języku.

Picie wina w nieodpowiednich kieliszkach nie odda w 100% tego, co wino ma nam do zaoferowania, a wręcz może popsuć nasze wrażenia z delektowania się winem.

0