

Styl: | czerwone wytrawne |
Szczep: | Gamay |
Apelacja: | AOP Beaujolais Brouilly |
Winifikacja: | maceracja węglowa |
Temperatura serwowania: | 12-15⁰C |
Zawartość alkoholu: | 13% |
Pojemność: | 750 ml |
Znakomite wino powstałe z 50-letnich krzewów. Produkowane w sposób tradycyjny i butelkowane w małej winnicy Domaine de la Paillardière. Filozofią właścicieli winnicy jest rolnictwo ekologiczne, a zbiory winogron odbywają się ręcznie.
Brouilly Rouge ma kolor amarantu z granatowymi refleksami
NOS : urzekający zapach leśnych owoców oraz wiśni, dalej nuty dymne, pieczone ciasto i wanilia, a w tle mineralne nuty nagrzanego granitu
USTA : owoce leśne, dojrzałe jagody, przyprawy, dobrze zbalansowane, hojne i świeże z jedwabistymi taninami, długi finisz
POTRAWY : drób, pieczeń wieprzowa, cielęcina, wędliny, potrawy z grilla, sery, dobre jako aperitif
Arkusz danych