

Zestaw ten stworzyliśmy z myślą o Parach Młodych organizujących przyjęcie z okazji ślubu.
Zestaw zawiera klasykę Burgundii z niewielkiej winnicy należącej do rodziny Chalmeau. Winnica znajduje się w uroczej miejscowości Chitry położonej wśród winnic i sadów wiśniowych.
W proponowanym przez nas zestawie znajduje się białe wino wytrawne ze szczepu chardonnay oraz czerwone wino wytrawne ze szczepu pinot noir, które wyróżniają się subtelnością i elegancją. Jesteśmy przekonani, że wina te znakomicie uzupełnią Wasze menu weselne oraz pięknie zaprezentują się na stole.
W przypadku większych zamówień cena za butelkę podlega negocjacji. Zapraszamy do kontaktu
* jeśli proponowane przez nas wino nie spełnia Państwa oczekiwań chętnie pomożemy w doborze odpowiedniego wina do menu.
To znakomity burgund otrzymany z 30 letnich. Wino powstało w niewielkiej winnicy należącej do rodziny Chalmeau, gdzie występuje gleba gliniasto-wapienna.
Chablis ma piękny kolor cytrynowy o średniej intensywności nasycenia
NOS : uwodzi niezwykłą świeżością i rześkością, wśród aromatów odnajdziemy nuty dojrzałych cytryn i świeżo wyciśniętego z nich soku, białych grejpfrutów oraz niedojrzałych owoców pestkowych, takich jak morele czy brzoskwinie. Po chwili kontaktu z powietrzem rozwijają się także delikatne aromaty ziół, jak tymianek i roztarty w palcach rozmaryn
USTA : doskonale podążają za nosem, podniebienie, obfite, stosunkowo wysoka kwasowość sprawia że wino ma świeży i orzeźwiający charakter. Całości dopełnia długi finisz podkręcony goryczką albedo i mineralną nutą typową dla terrior
POTRAWY : wino to znakomicie pasuje do twardych ostrych serów, dań z duszonymi owocami morza, wędzonych krewetek, łososia w sosie holenderskim, królika w sosie na bazie musztardy, szparagów, sałat z wyrazistym sosem winegret
Ten burgund powstał z 20 letnich winorośli w niewielkiej winnicy należącej również do rodziny Chalmeau. Ich czerwone wina charakteryzują się subtelnością i elegancją z wyraźnymi nutami czerwonych owoców.
Chitry ma delikatną rubinową barwę.
NOS : bogaty, dominują w nim aromaty wiśni, czereśni z odrobiną czarnej porzeczki, dojrzałej borówki i świeżej kwaśnej żurawiny, podwędzanej śliwki, fiołków, po chwili kontaktu z powietrzem rozwijają się wyraźne nuty wiśni w czekoladzie i pralin czereśniowych oraz kardamonu
USTA : podniebienie giętkie, wino o lekkiej budowie i średnim finiszu, w którym pojawia się nuta pestkowej goryczki. Wysoka kwasowość i średni poziom tanin sprawiają, że wino jest niezwykle pijalne i orzeźwiające
POTRAWY : czerwone mięsa (idealne do kaczki w sosie z dodatkiem konfitury wiśniowej), dania z grilla, podwędzane wędliny, miękkie kremowe sery, pieczone tłuste ryby. Sugerujemy podawać je lekko schodzone, a będzie doskonałym towarzyszem proponowanych powyżej potraw