- -10,00 zł



Styl: | czerwone wytrawne |
Szczep: | Merlot |
Klasyfikacja: | AOC Bordeaux Supérieur |
Winifikacja: | tradycyjna |
Temperatura serwowania: | 16-18⁰C |
Zawartość alkoholu: | 14% |
Pojemność: | 750 ml |
Ten bardzo dobry Merlot powstał z ponad 30-letnich winorośli. Wyprodukowany w sposób tradycyjny i butelkowany w starej , niewielkiej winnicy Chateau Bourdiieu l'Hermitage. Charakter ziemi składającej się ze zboczy gliniasto-wapiennych w północnej części Libourne pozwala na uprawę bardzo dobrej jakości winogron. Wino jest klasyczne, pełne, charakteryzujące się wszystkim co najlepsze w Merlocie z regionu Bordeaux.
Bordeaux Supérieur ma intensywny, czerwonobrązowy kolor z lekko purpurową obwódką. Nos to dojrzałe drobne owoce, takie jak wiśnie, maliny, czerwona porzeczka, śliwka, ziołowe lekkie nuty anyżek, w tle nuty mineralne.
Usta: na podniebieniu eksplozja smaków, aromatyczne dżemowe nuty z leśnych owoców, karmelu i drewna, wyczuwalne taniny.
Potrawy: doskonałe do dań z czerwonego mięsa (tatar, zapiekanki z mięsem, gulasze), dzikiego ptactwa, wołowiny, cielęciny, wieprzowiny i serów.
Potencjał dojrzewania: 8 lat i więcej
*Bordeaux Supérieur AOC jest regionalnym AOC, podobnie jak Bordeaux AOC. Wina z tej apelacji mogą również pochodzić z całego regionu winiarskiego Bordeaux, jednak aby zakwalifikować się do AOC Bordeaux Supérieur muszą spełniać jeszcze bardziej rygorystyczne kryteria jakości niż w przypadku win AOC Bordeaux. W szczególności muszą być wytwarzane ze starszych winorośli, mieć niższą dopuszczalną wydajność i leżakować przez co najmniej dziewięć miesięcy zanim wejdą do sprzedaży.
Arkusz danych