

Styl: | czerwone wytrawne |
Szczep: | Marselan 70%, Merlot 15%, Syrah 15% |
Klasyfikacja: | Vin de Pays du Gard |
Winifikacja: | tradycyjna |
Temperatura serwowania: | 14-16⁰C |
Zawartość alkoholu: | 13,5 % |
Pojemność: | 750 ml |
Wino to powstało w winnicy Domaine du Viste w Vauvert, które znajduje się w regionie Langwedocja-Rousillon, między miastami Nîmes i Montpellier w samym sercu „Petite Camargue”. Filozofią właścicieli jest szacunek dla środowiska i zrównoważonego rozwoju. Posiadają certyfikat HVE. Aspekty oceniane w ramach tej certyfikacji obejmują bioróżnorodność, stosowanie produktów fitosanitarnych, wykorzystanie zasobów wodnych i zarządzanie nawożeniem. Stosują organiczne metody do leczenia winorośli. Nie stosują siarczanu miedzi do zabiegów, zamiast którego używają sprayu wykonanego z lokalnych skórek pomarańczy w celu ochrony przed pleśnią i owadami. Nie używają też herbicydów i pestycydów.
Winifikacja Domaine du Vistre łączy w sobie nowoczesność i tradycję. Zbiór odbywa się w najniższych temperaturach, dzięki czemu zachowany jest słodki aromat winogron. Na etykiecie widnieje rysunek przebiśniegu, który nawiązuje do okresu wczesnej wiosny, kiedy to kwitnie w winnicy tworząc niezapomniany widok.
Vin de Pays du Gard Rouge ma kolor głębokiej czerwieni. Nos: wyrazisty, wyczuwalne jeżyny, maliny, dalej pieprz, lukrecja, nuty dymne i tytoń.
Usta: soczyste podniebienie z jedwabistymi taninami, dobrze zbalansowane.
Potrawy: mięsa z grilla, mięsa w sosie, deska serów
Arkusz danych