| Styl: | czerwone wytrawne |
| Szczep: | pinot noir |
| Apelacja: | AOC Bourgogne Irancy |
| Winifikacja: | tradycyjna, dojrzewanie w beczce z dębu francuskiego 10-12 miesięcy |
| Temperatura serwowania: | 16-18⁰C |
| Zawartość alkoholu: | 12,5% |
| Pojemność: | 750 ml |
Owoce wykorzystane do produkcji tego Irancy pochodzą z 30 letnich winorośli pinot noir rosnących na glebach gliniasto-wapiennych. Winifikacja odbywała się w kadzi stalowej, a następnie wino dojrzewało w beczkach z dębu francuskiego przez okres około 12 miesięcy.
Irancy to jedna z mniejszych apelacji znajdujących się w pobliżu Chablis. Terroir Irancy jest podobny do tego w Chablis – typowy chłodny klimat z zimowymi opadami śniegu i wiosennymi przymrozkami. Gleby także bogate w skamieniałe muszle ostryg, które zapewniają winoroślom doskonały drenaż i nadają winom charakterystyczną, krzemienną mineralność.
Irancy ma rubinową barwę z fioletowymi refleksami
NOS : złożony, wyczujemy w nim świeże, soczyste wiśnie i jagody, wzbogacone kwiatowym akcentem fiołków oraz przypraw
USTA : wino solidne i pełne na podniebieniu, zachowuje piękną świeżość, a jego elegancka taninowa struktura nadaje potencjał do dłuższego starzenia
POTRAWY : dania mięsne w sosie, dziczyzna, dojrzałe sery.

Posiadłość rodziny Chalmeau znajduje się pomiędzy Auxerre i Chablis w miejscowości Chitry. To urocza wioska położona wśród winnic i wiśniowych sadów.
<<Utworzona po II wojnie światowej przez mojego pradziadka Marcela winnica obejmuje obecnie 19 hektarów, podzielonych między Bourgogne Aligoté, Bourgogne Chitry, Chablis i Chablis 1er Cru oraz Crémant de Bourgogne.
Od 1977 roku naszą rodzinną firmę prowadził mój ojciec Patrick wraz z matką Christine. W 2005 roku zdecydowałam się kontynuować dzieło rodziców, które budowali przez ponad 25 lat. W trosce o wysoką jakość naszych win, łączymy tradycyjną winifikacje z wykorzystaniem nowoczesnego sprzętu. Każdy etap winifikacji jest przez nas kontrolowany, a zabiegi uzasadnione >> Elodie Chalmeau
Arkusz danych
Brak ocen użytkowników.