



Styl: | czerwone wytrawne |
Szczep: | pinot noir |
Apelacja: | AOC Bourgogne Irancy |
Winifikacja: | tradycyjna, dojrzewanie w beczce z dębu francuskiego 10-12 miesięcy |
Temperatura serwowania: | 16-18⁰C |
Zawartość alkoholu: | 12,5% |
Pojemność: | 750 ml |
Owoce wykorzystane do produkcji tego Irancy pochodzą z 30 letnich winorośli pinot noir rosnących na glebach gliniasto-wapiennych. Winifikacja odbywała się w kadzi stalowej, a następnie wino dojrzewało w beczkach z dębu francuskiego przez okres około 12 miesięcy.
Irancy to jedna z mniejszych apelacji znajdujących się w pobliżu Chablis. Terroir Irancy jest podobny do tego w Chablis – typowy chłodny klimat z zimowymi opadami śniegu i wiosennymi przymrozkami. Gleby także bogate w skamieniałe muszle ostryg, które zapewniają winoroślom doskonały drenaż i nadają winom charakterystyczną, krzemienną mineralność.
Irancy ma rubunową barwę z fioletowymi refleksami
NOS : złożony, wyczujemy w nim świeże, soczyste wiśnie i jagody, wzbogacone kwiatowym akcentem fiołków oraz przypraw
USTA : wino solidne i pełne na podniebieniu, zachowuje piękną świeżość, a jego elegancka taninowa struktura nadaje potencjał do dłuższego starzenia
POTRAWY : dania mięsne w sosie, dziczyzna, dojrzałe sery.
Arkusz danych