

Styl: | czerwone wytrawne |
Szczep: | gamay |
Apelacja: | AOP Beaujolais Morgon |
Winifikacja: | zbiór ręczny, dojrzewanie 12 miesięcy w beczce z dębu francuskiego |
Temperatura serwowania: | 14⁰C |
Zawartość alkoholu: | 12,5% |
Pojemność: | 750 ml |
Richard Jambon to winiarz będący pasjonatem swojej pracy. Wino traktuje jako sztukę oferującą dużo emocji. Od 2006 roku stosuje w winnicy ekologiczne praktyki, dzięki którym dąży do nawiązania nowego, głębszego związku z winoroślą i uzyskania najwyższej jakości zbiorów, które odbywają się ręcznie. W roku 2023 uzyskał certyfikat ECOCERT.
Morgon 12M powstało z 50-letnich krzewów gamay. Winogrona są zbierane ręcznie do skrzyń palox, następnie schładzane w chłodni przez 12-24 godziny; maceracja na zimno przed fermentacją 3 tygodnie; dojrzewanie w beczkach dębowych przez 12 miesięcy; lekkie filtrowanie, regularne bâtonnage.
Morgon to czerwone wino wytrawne o głębokiej rubinowej barwie i wspaniałym bukiecie złożonym z aromatów czerwonych owoców, głownie wiśni, a także malin, oraz ziołowym akcentem. Na ustach żywa kwasowość, soczystość i struktura , gładkie taniny. Pijąc to wino wyczujemy autentyczność Morgon wyprodukowanego w zgodzie z naturą.
MORGON 12M ROUGE ma głęboki rubinowy kolor
NOS : intensywnie owocowy przywodzący na myśl wiśnie, maliny oraz zioła
USTA : przyjemnie owocowe z żywą kwasowością, soczyście strukturalne, z gładniki taninami
POTRAWY : czerwone mięso, dziczyzna, białe mięso w sosie, coq au vin, wołowina po burgundzku, sery, dobry aperitif.
POTENCJAŁ STARZENIA : 10 lat
Arkusz danych