| Styl: | czerwone wytrawne |
| Szczep: | gamay |
| Apelacja: | AOP Beaujolais Morgon |
| Winifikacja: | maceracja węglowa |
| Temperatura serwowania: | 14⁰C |
| Zawartość alkoholu: | 12% |
| Pojemność: | 750 ml |
Wino powstało z 50-letnich krzewów Gamay. Produkowane w sposób tradycyjny i butelkowane w małej winnicy Domaine de la Paillardière. Filozofią właścicieli jest rolnictwo ekologiczne, a zbiory winogron odbywają się ręcznie. Morgon to bogate czerwone wino wytrawne o głębokiej rubinowej barwie i wspaniałym bukiecie złożonym z aromatów czerwonych owoców, głownie wiśni. Na podniebieniu ekspresyjne, pięknie zbudowane o przyjemnych krągłych taninach. Pijąc to wino wyczujemy autentyczność Morgon wyprodukowanego blisko natury.
Morgon Rouge ma głęboki rubinowy kolor
NOS : intensywnie owocowy przywodzący na myśl wiśnie, jeżyny, maliny
USTA : przyjemnie owocowe stanowiące harmonijną kontynuację aromatów wyczuwanych w nosie, mięsiste z nieagresywnymi taninami
POTRAWY : czerwone mięso, białe mięso w sosie, coq au vin, wołowina po burgundzku, sery, dobry aperitif.
Winnica usytuowana jest w Corcelles w Beaujolais. Historia posiadłości Domaine de la Paillardière to 4 pokolenia rodziny Jambon, która z pasją uprawia winorośl od 1864 roku. Tradycyjna metoda produkcji wina jest przekazywana z ojca na syna.
W 1997 roku Richard przejął zarządzanie winnicą, modernizując ją i poszerzając asortyment produkcji. Dzięki temu możemy cieszyć się serią wyjątkowych win, takich jak Beaujolais Villages Blanc, Beaujolais Rose, Brouilly, Moulin à Vent i Crémant de Bourgogne. Wcześniej koncentrowano się głównie na produkcji Beaujolais, Beaujolais Villages Rouge i Morgon.
Filozofia właścicieli winnicy opiera się na zasadach rolnictwa ekologicznego, podejmując wszelkie starania w celu zbliżenia swoich upraw do tego standardu poprzez tradycyjną uprawę ziemi bez użycia środków chwastobójczych i nawozów chemicznych. Od 2006 roku praktykują odnawianie i oczyszczanie gleby poprzez oranie i plewienie zgodnie z naturalnym cyklem roślin. Zbiór winogron odbywa się ręcznie. W roku 2023 uzyskali ekologiczny certyfikat ECOCERT.
„Szacunek dla natury i środowiska jest dla mnie priorytetem. To całkowita zmiana w podejściu do uprawy winorośli, a jednocześnie wzbogacenie mojej posiadłości. Dzięki tej metodzie dążę do nawiązania nowego, głębszego związku z winoroślą i uzyskania najwyższej jakości zbiorów, co ma odzwierciedlenie w procesie winifikacji. Bycie winiarzem oznacza pracę z pasją. Wino to sztuka, styl... i emocje” - Richard Jambon
Arkusz danych
Szczegółowe odniesienia
Brak ocen użytkowników.