- -20,00 zł



Styl : | czerwone wytrawne |
Szczep : | Gamay |
Klasyfikacja : | AOP Beaujolais Moulin à Vent |
Winifikacja : | maceracja węglowa, dojrzewanie 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego |
Temperatura serwowania : | 14-16⁰C |
Zawartość alkoholu : | 13% |
Pojemnośc : | 750 ml |
Znakomite wino powstałe z 60-letnich winorośli. Produkowane w sposób tradycyjny i butelkowane w małej winnicy w regionie Beaujolais Domaine de la Paillardière. Filozofią właścicieli winnicy jest rolnictwo ekologiczne, a zbiory winogron odbywają się ręcznie.
Ma kolor ciemnoczerwony z fioletowymi refleksami. W nosie nuty czarnej porzeczki, cassis, dojrzała wiśnia, leśne owoce, gorzka czekolada. Gdy jest młode urzeka mocno owocowo z aromatami fiołka i wiśni, po kilku latach rozwijają się aromaty irysa, zwiędłych róż, przypraw i dojrzałych owoców, następnie runa leśnego i trufli.
Usta: krągłe, wino dobrze zbudowane, doskonała harmonia owocu, kwasowości i aksamitnych garbników. Wspaniały, długi owocowo-korzenny finisz.
Potrawy: podawać do czerwonych mięs, jagnięciny, dziczyzny, wołowiny, gęsi, kaczki, pasztetów, dojrzałych serów oraz czekolady.
Warto podkreślić, że jest wysoce oceniane i wielokrotnie już nagradzane.
Potencjał starzenia co najmniej 10 lat
Arkusz danych
Mocne, nieco taniczne, dobrze zaokrąglone, mocne i długie podniebienie, dobry dojrzaly owoc. Zdecydowanie godne polecenia!