

Styl: | czerwone wytrawne |
Sczep: | Merlot |
Klasyfikacja: | AOC Bordeaux Supérieur |
Winifikacja: | tradycyjna, dojrzewanie 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego |
Temperatura serwowania: | 16-18⁰C |
Zawartość alkoholu: | 14% |
Pojemność: | 750 ml |
Ten znakomity Merlot powstał z ponad 30-telnich winorośli. Wyprodukowany w sposób tradycyjny i butelkowany w starej, niewielkiej winnicy Chateau Bourdiieu l'Hermitage. Charakter ziemi składającej się ze zboczy gliniasto-wapiennych w północnej części Libourne pozwala na uprawę bardzo dobrej jakości winogron. Wino jest doskonałe, klasyczne, pełne, charakteryzujące się wszystkim co najlepsze w Merlocie z regionu Bordeaux.
Bordeaux Supérieur Prestige ma fioletowy kolor z rubinowymi refleksami.
NOS: skoncentrowane nuty świeżych czerwonych owoców takich jak czerwona porzeczka, truskawki, maliny. Drugi nos oferuje nuty przypraw, sosny i cedru.
USTA: uporządkowane i dobrze zbalansowane, taniny mocne, całość otula aksamitna konsystencja, długi finisz
POTRAWY: dania z wołowiny, cielęciny, jagnięciny, dziczyzny, dzikiego ptactwa (kuropatwa faszerowana borówkami i truflami), wędlin, dojrzałych i niebieskich serów.
Potencjał dojrzewania: 10 lat i więcej
*Bordeaux Supérieur AOC jest regionalnym AOC, podobnie jak Bordeaux AOC. Wina z tej apelacji mogą również pochodzić z całego regionu winiarskiego Bordeaux, jednak aby zakwalifikować się do AOC Bordeaux Supérieur muszą spełniać jeszcze bardziej rygorystyczne kryteria jakości niż w przypadku win AOC Bordeaux. W szczególności muszą być wytwarzane ze starszych winorośli, mieć niższą dopuszczalną wydajność i leżakować przez co najmniej dziewięć miesięcy zanim wejdą do sprzedaży.
Arkusz danych
Nie jestem smakoszem wina, ale kupiłem spróbowałem i zapewne jeszcze tu wrócę. Dobre wina bordo