.
Filtruj
Domaine Bernhard & Reibel
Położona w sercu Alzacji, u podnóża zamku Haut-Koenigsbourg DOMAINE BERNHARD & REIBEL nabrała nowego wymiaru w 1981 roku, po połączeniu dwóch rodzinnych winnic Bernhard de Châtenois i Reibel de Scherwiller.
Prowadzona przez Pierre Bernhard od 2000 roku posiadłość praktykuje rolnictwo ekologiczne i od 2004 roku posiada certyfikat ECOCERT. Pierre, jest przedstawicielem 4 pokolenia winiarzy w rodzinie. Przejął zarządzanie posiadłością po swojej matce Cécile Bernhard, która w młodym wieku odkryła pasję do pracy w winnicy, produkując wytrawne i eleganckie wina. Pierre z tak samo ogromnym zamiłowaniem do wina jak jego mama, dąży do nadania winom silnej tożsamości z terroir i rodzinną tradycją.
FILOZOFIA
Nasza filozofią jest szacunek dla natury, ludzi i wina!
Wina Bernhard & Reibel są wytwarzane z poszanowaniem zasad rolnictwa ekologicznego, potwierdzonego certyfikatem ECOCERT. Pielęgnacja gleby opiera się na metodach mechanicznych, takich jak orka, obsypywanie i koszenie, co pozwala zachować żywotność gleby i bogactwo ekosystemu (fauny i flory pomocniczej). "Chronimy winorośl przed chorobami za pomocą naturalnej siarki, mieszanki Bordeaux, herbat ziołowych oraz licznych prac zielonych, takich jak trejaże, odsysanie czy zbieranie liści, zawsze z poszanowaniem dla żywych organizmów. Podczas zbiorów grona są zbierane ręcznie. Naszym celem jest wyrażenie terroir w butelce. Nasze odmiany winorośli to głównie riesling (30% powierzchni), a pozostałe 70% dzieli się równo między: sylvaner, pinot blanc, pinot gis, gewurztraminer i pinot noir." Piere Bernhard
Winorośl obsadzona na 6 różnych terrior :
- RITTERSBERG – Góra Rycerska. Występuje tu gleba granitowa z dwiema mikami, zwana również granitem Dambach. Ten biały granit jest bogaty w czarną mikę, skała jest bardzo twarda, ale pęka i kruszy się łatwo przybierając formę gruboziarnistego piasku (arena granitowa). Działki Rittersberg, to strome zbocza wzgórz, są głównie eksponowane na wschód/południowy wschód. Wina: wyrafinowane, eleganckie, wytrawne i mineralne z nutami cytrusowymi.
- BISCHOFS WEINGARTEN - Biskupi. Porfiroblastyczna gleba granitowa zwana również granitem z Thannenkirch. Ta czerwona skała zawiera dużo minerałów, w tym żelazo i magnez. Wina: są aromatyczne, mocno owocowe z nutami mineralnymi i czasem dymnym akcentem oraz delikatnie oleistą strukturą.
- HAHNENBERG – Góra Koguta. Tu geolodzy odnotowują rzadką specyfikę: granit porfiroblastyczny pokryty na powierzchni warstwą o niskiej zawartości wapna. Wina : Wina Hahnenberg są bardzo delikatne. Otaczający las akacjowy nadaje winom subtelne nuty białych kwiatów wspierane przez dobrą kwasowość.
- GEORGENBRUNNEN – Fontanna Saint-Georges. Czerwona gleba o strukturze millefeuille jest mieszanką twardych i miękkich skał oraz granitu. Wina : charakteryzują się złożoną strukturą oraz piękną długością w ustach.
-HAUT-KOENIGSBURG - działki znajdują się u podnóża wzgórz z glebą bogatą w minerały. Wina: mają potężną strukturę i złożoność.
-TERENY RÓWNINNE - gleby żwirowe złożone z kamyków o urozmaiconych rozmiarach i gęstości charakteryzują się szybkim nagrzewaniem, dając lekkie, owocowe i wyraziste wina.
Pokaż 1-4 w 4 produktach.