.
Filtruj
Domaine du Vistre
Domaine du Vistre to nasz dostawca znakomitych win z południowej Francji. W rodzinie Dupret wino to pasja przekazywana w sposób naturalny z pokolenia na pokolenie. Tym sposobem już 6 pokolenie rodziny Dupret zajmuje się uprawą winorośli. Pierwotnie rodzina była osiedlona w Gallargues, ale w 1994 przeniosła się do Vauvert w Oksytani. Położony na południowym krańcu departamentu Gard, w centrum trójkąta utworzonego przez miasta Nîmes, Montpellier i Arles, Vauvert zajmuje strategiczne położenie w samym sercu Petite Camargue. Niemal cały obszar Camargue objęty jest ochroną przyrody i zaklasyfikowany jako rezerwat biosfery UNESCO. Dziś to Rémy wraz z synami Benoit i Mathieu na ponad 50 hektarach uprawiają winorośl i łącząc swoje umiejętności, produkują doskonałe wina z zachowaniem tradycji i z poszanowaniem środowiska.
Część winorośli uprawiania jest w Vestic i Candiac oraz Beauvoisin (uzyskując wina apelacyjne AOP Costières de Nîmes), gdzie zbocza z piaskowca i kamyków toczone przez Rodan korzystają z uprzywilejowanej ekspozycji na słońce skierowane w stronę zbiorników wodnych Petite Camargue. To warunki idealne dla regionalnych odmian : syrah, grenache noir, mourvèdre, marsellan, granache blanc, roussane, vermentino. Druga część winnicy położona wzdłuż Doliny Vistre, skąd uzysują wina regionalne Vin de Pays du Gard. Tu terroir składa się z żwiru Villafranchian (gresu), oraz osadów aluwialnych z pobliża rzeki Le Vistre. Gleba ta jest odpowiednia dla typowych odmian takich jak : merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc itp.
Panowie Dupret opisują siebie jako rolników przywiązanych do korzeni, do terrior i rodzinnej produkcji, podzielając tę samą filozofię szacunku dla środowiska i zrównoważonego rozwoju. Są członkami okręgu Terre Langwedocja-Rousillon, który posiada certyfikat ISO 14001 od 2011 roku, a w 2020 roku otrzymali znak HVE. Etykieta HVE gwarantuje m.in., że gospodarstwo ma znaczną różnorodność biologiczną („obszary naturalne”, w tym owady, florę i faunę). Aspekty oceniane w ramach tej certyfikacji obejmują bioróżnorodność, stosowanie produktów fitosanitarnych, wykorzystanie zasobów wodnych i zarządzanie nawożeniem. Remy używa organicznej metody do leczenia winorośli i nie stosuje siarczanu miedzi do zabiegów. Zamiast tego używa sprayu wykonanego z lokalnych skórek pomarańczy w celu ochrony przed pleśnią i owadami. Nie używa herbicydów i pestycydów.
Klienci, kupując wino z certyfikatem HVE, będą zatem przyczyniać się do dobrego podejścia środowiskowego, doceniając wina produkowane z poszanowaniem środowiska.
Winifikacja Domaine du Vistre łączy w sobie nowoczesność i tradycję. Zbiór odbywa się w najniższych temperaturach, dzięki czemu zachowany jest słodki aromat winogron. Wszystkie odmiany winorośli są poddawane oddzielnej winifikacji w optymalnej dojrzałości.
Możecie spróbować win regionalnych Vin de Pays du Gard oraz apelacyjnych AOP Costières de Nîmes w kolorze białym, czerwonym i różowym. Subtelne i smaczne czerwienie, owocowe i jasne rosè, świeże i delikatne białe : wina te mają wspólny południowy, ognisty i zdecydowanie uroczysty charakter.
Pokaż 1-21 w 21 produktach.