.
Filtruj
Domaine Damiens
Domaine Damiens to 16-hektarowa winnica prowadzona z poszanowaniem zasad rolnictwa ekologicznego. Plantacje winogron rozciągają się na dwóch z czterech poprzecznych zboczy wsi Aydie, która została nazwana przez pewnego pisarza „Saint Jean des Vignes”. Wierzy się, że strzeże jej kościół o tej samej nazwie. W piwnicach, usytuowanych u podnóża dzwonnicy kościoła, widnieje herb wioski, który stał się logo Domaine Damiens. 
Początki…
Na początku ubiegłego wieku w domu rodziny Damiens mieścił się wiejski sklep spożywczy. W 1950 roku Jean Beheïty poślubił Gisèle Damiens przyjmując jej nazwisko i przekształcając sklep w gospodarstwo zajmujące się uprawą mieszaną, hodowlą zwierząt i uprawą winorośli.
W latach 70-tych syn Gisèle i Jeana, André Beheïty, młody rolnik, zakupił zbocze wzgórza, które przekształcił w winnicę. Wspólnie z ojcem Jeanem wykarczował i obsadził działki, osiągając powierzchnię 12 ha do 1980 roku. Pierwsze wino zostało rozlane w 1971 roku, a winnica przyjęła nazwę od nazwiska właścicieli: „Damiens”.
Lata 80-te były okresem intensywnego rozwoju dla Domaine Damiens. André inwestował w posiadłość, sprzęt do produkcji wina i został członkiem zespołu winiarzy z Madiran. Dzięki winiarzom takim jak Andre, Madiran w tamtym okresie zyskał dużą reputację.
Po ukończeniu studiów winiarskich do rodziny dołączył Pierre-Michel. W roku 2000 razem zakończyli sadzenie pierwotnego zbocza z większym zagęszczeniem, osiągając powierzchnię 16 ha. W 2008 roku Pierre-Michel podjął restrukturyzację pierwotnej, gęsto posadzonej winnicy, koncentrując się na odmianie tannat i eksplorując nowe obszary przez zakup kolejnych zboczy oraz dzierżawę winorośli w sąsiednich wioskach. Nie zaniedbując przy tym starych winogron, równocześnie przekształcił całą winnicę w rolnictwo ekologiczne.
Niedawno do rodzeństwa dołączyła Marie, młodsza siostra. Wspólnie podtrzymują rodzinną tradycję pracując w winnicy i wytwarzając bardzo dobre ekologiczne wino.
Praca i filozofia
„Wszystkie nasze praktyki wynikają z racjonalnych obserwacji, które pozwalają optymalizować profile naszych roczników zgodnie z rodzajem gleby i klimatem. Mają też na celu utrzymanie równowagi wegetatywnej, gwarantującej najlepszą dojrzałość winogron, a wino wyraża naszą ciężką pracę i terroir.
Obserwujemy naturę i dokładamy wszelkich starań, aby ją zrozumieć, co przekłada się na nasze wino jako źródło przyjemności dla konsumenta, równocześnie dbając o zdrowie i dostępność.”
Terroir i odmiany winogron
Apelacja Madiran składa się z 4 głównych linii grzbietów zorientowanych na północ i południe, których wysokość waha się od 180 do 300 m. Kształtowane przez ustępujące lodowce Adour, zbocza te oferują różnorodność gleb.
Żwirowo-gliniaste gleby występują na pierwotnym zboczu wzgórza, z którego górnej części pochodzą roczniki „Tradition” AOP Maridan, a także różowe i czerwone cuvee Ostara u podnóża stoków.
Żwirowo-gliniaste gleby także występują na ostatnim obsadzonym zboczu, gdzie częściowo zbiera się tannat na „Saint Jean” i słodkiego Pacherenc.
Gleby gliniaste z piaskowcem wapiennym na sąsiednim zboczu, także dla kupaży „Saint Jean” i „Tradition”.
Na pierwotnym zboczu wzgórza, z ekspozycją północno-wschodnią, połać mułu i „białej gliny” nadaje wyjątkowości wytrawnemu Pacherenc.
Region korzysta z klimatu oceanicznego z łagodnymi zimami i gorącą, suchą jesienią. Winiarze pracują z determinacją, monitorując adaptację tannat do zmian klimatycznych, dostosowując praktyki winiarskie do nowych warunków.
Uprawiane odmiany winogron
Odmiany czerwonych winogron: tannat, cabernet franc, cabernet sauvignon
Odmiany białych winogron: petit manseng, gros manseng
Pokaż 1-2 w 2 produktach.