.

.

Gulasz kocha wino i jest to miłość odwzajemniona! Czy to klasyczny, czy może Beef Bourguignon w połączeniu z winem tworzy znakomity duet. Dziś dzielimy się z Wami przepisami na gulasze, które często goszczą na naszym stole. Oczywiście w towarzystwie znakomitego francuskiego wina..!

Beef Bourguignon - wołowina po burgundzku

beef bourguignon wołowina po burgundzku, gulasz wołowyz czerwonym winem Tovino


Składniki :

łopatka wołowa 1,5 kg,
olej roślinny do smażenia,
marchew 4 sztuki,
szalotka 5 sztuk,
czerwone wino 500 ml,
liść laurowy 2 sztuki,
tymianek 2 gałązki,
bulion mięsny 500 ml,
pieczarki 300 g,
masło do smażenia,
cebula 200 g,
boczek 200 g,
sól do smaku,
pieprz do smaku
Do podania z ziemniakami, makaronem lub kasza (wedle uznania)

Mięso kroimy w plastry o grubości około 3 centymetrów, solimy i obsmażamy na oleju lub maśle klarowanym na wściekle rozgrzanej patelni z obu stron, by całkowicie zbrązowiało. Pozwalamy mu chwilę odpocząć i kroimy każdy plaster na pół.
Obsmażamy również 2 marchewki przekrojone na pół i szalotki, także pocięte na połówki. Deglasujemy patelnię winem – zeskrobujemy z niej osad ze smażenia mięsa.
Mięso układamy jedną warstwą w naczyniu do pieczenia, dokładamy obsmażone marchewki i szalotki, liście laurowe, tymianek, wino i bulion. W razie potrzeby dodajemy nieco wody, by przykryła mięso. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Do potrawy polecamy czerwone wino wytrawne ze szczepu Gamay Beaujolais Villages Rouge. Potrawy, z którymi będzie również wspaniale współgrać to risotto z grzybami, dania z wołowiny, wieprzowiny, mięsem z grilla oraz pieczonym czosnkiem.



Klasyczny gulasz wołowy na czerwonym winie

przepis na gulasz wołowy na czerwonym winie Tovino


Składniki:
1 kg wołowiny,
0,5 l. czerwonego wytrawnego wina,
2-3 cebule,
3 liście laurowe,
5 ziarenek ziela angielskiego,
po 3/4 łyżeczki soli i pieprzu,
mąka.

Mięso pokrój w większą kostkę, cebulę w piórka.Posyp je solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i przesmaż mięso. Mięso przełóż do garnka. Na tej samej patelni usmaż cebulę i wrzuć ją do garnka z mięsem. Na patelnię wlej wino i łopatką zbierz wszystko do co niej przywarło. Wino gotuj 3 min. na patelni i wlej je do garnka z mięsem. Do garna wrzuć liście laurowe i ziela angielskie oraz wlej tyle wody, aby wszystko było nią zakryte. Całość gotuj do miękkości – ok. 2 godzin. Jeśli masz szybkowar to mięso ugotuje się w ok. 40 min.

Do potrawy użyte zostało czerwone wytrawne wino Niveoles Rouge. Wino Niveoles to bardzo dobry towarzysz mięs w sosie, mięs z grilla, dziczyzny, wieprzowiny, drobiu, a także do serów z charakterem.