
łopatka wołowa 1,5 kg,
olej roślinny do smażenia,
marchew 4 sztuki,
szalotka 5 sztuk,
czerwone wino 500 ml,
liść laurowy 2 sztuki,
tymianek 2 gałązki,
bulion mięsny 500 ml,
pieczarki 300 g,
masło do smażenia,
cebula 200 g,
boczek 200 g,
sól do smaku,
pieprz do smaku
Do potrawy polecamy czerwone wino wytrawne ze szczepu Gamay Beaujolais Villages Rouge. Potrawy, z którymi będzie również wspaniale współgrać to risotto z grzybami, dania z wołowiny, wieprzowiny, mięsem z grilla oraz pieczonym czosnkiem.
Klasyczny gulasz wołowy na czerwonym winie
Składniki:
1 kg wołowiny,
0,5 l. czerwonego wytrawnego wina,
2-3 cebule,
3 liście laurowe,
5 ziarenek ziela angielskiego,
po 3/4 łyżeczki soli i pieprzu,
mąka.
Mięso pokrój w większą kostkę, cebulę w piórka.Posyp je solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i przesmaż mięso. Mięso przełóż do garnka. Na tej samej patelni usmaż cebulę i wrzuć ją do garnka z mięsem. Na patelnię wlej wino i łopatką zbierz wszystko do co niej przywarło. Wino gotuj 3 min. na patelni i wlej je do garnka z mięsem. Do garna wrzuć liście laurowe i ziela angielskie oraz wlej tyle wody, aby wszystko było nią zakryte. Całość gotuj do miękkości – ok. 2 godzin. Jeśli masz szybkowar to mięso ugotuje się w ok. 40 min.
Do potrawy użyte zostało czerwone wytrawne wino Niveoles Rouge. Wino Niveoles to bardzo dobry towarzysz mięs w sosie, mięs z grilla, dziczyzny, wieprzowiny, drobiu, a także do serów z charakterem.