.

Aktywne filtry

Wino różowe półwytrawne

Wina różowe półwytrawne to kategoria win, która cieszy się niezmiennie sporą grupą konsumentów.  Zapewne dlatego, że są to wina łatwiejsze w odbiorze. Wina różowe półwytrawne stanowią idealny balans między winami słodkimi, w których zawartość cukru jest wysoka i dla wielu zbyt przytaczająca, a winami wytrawnymi, których gro osób nie akceptuje z obawy przed cierpkim posmakiem (za który odpowiadają taniny) oraz wysoką kwasowością.

Lekki orzeźwiający smak

Różowe półwytrawne wina są owocowe, orzeźwiające, lekkie, taniny w tych winach są łagodne, a kwasowość mniej wyczuwalna. Vin demi sec – tak określane są wina półwytrawne przez Francuzów. Są to wina w których zawartość cukru resztkowego mieści się w granicach od 4 do 12g/l. Zawartość cukru resztkowego w winie jest jednym z głównych wskaźników, określających smak wina. Cukier resztkowy, zwany też osadowym, to cukier który pozostaje w winie po zakończonej fermentacji. W zależności ile go zostaje, wina przechodzą z kategorii od słodkich do wytrawnych. Na odbiór słodyczy wina wpływ poza cukrem resztkowym ma kwasowość. Jest to istotny parametr, bowiem wina o wysokiej kwasowości, a z zawartością cukru powyżej 12g, również mogą zostać zakwalifikowane jako półwytrawne.

Francuskie wina półwytrawne

Posiadają niższą kwasowość w porównaniu do win wytrawnych, nadal są przez nią zdominowane. Innymi składowymi wpływającymi na smak wina mają garbniki, zawartość alkoholu oraz pektyny, etanol, gliceryna. To wszystko ma wpływ na odbiór wina. Do tego też dochodzi oczywiście nasze indywidualne odczucie i dla jednych wino półwytrawne (wg klasyfikacji) z nutką słodyczy na finiszu będzie półsłodkie. Półwytrawne różowe wina świetnie komponują się z kuchnią azjatycką, wegetariańską, pasują do serów pleśniowych czy fois gras.

Dzięki owocowym aromatom może być serwowane jako wino deserowe, czy po prosu aperitif. Wina półwytrawne podaje się w temperaturze ok. 10-12 stopni, jednak zawsze warto zwrócić uwagę na informacje producenta podaną na etykiecie. Najwięcej win różowych półwytrawnych, a także słodkich produkuje się w regionie winiarskim Doliny Loary. To tam, pomimo produkcji win o różnych stylach właśnie te cieszą się największym powodzeniem. Są zwykle wytwarzane z odmian Cabernet Franc, Pinot Noir i Grolleau, Pineau d'Aunis.

W Dolinie Loary wytwarzane są również wina musujące, takie jak Crémant de Loire, które w większości są wytwarzane z odmiany Cabernet Franc. Do najbardziej znanych apelacji, w których produkowane są wina różowe półwytrawne należą: Anjou, Saumur i Touraine. Warto jednak zaznaczyć, że produkcja win półwytrawnych oraz słodkich we Francji nie jest skoncentrowana tylko w Dolinie Loary. Wina te są wytwarzane w Prowansji, Langwedocji czy Bordeaux.